Perintfalvi Rita: Balog Zoltán súlyos erkölcsi vétséget követett el, de a református vezetés végül összezárt

2024. március 31. – 09:10

Másolás

Vágólapra másolva

„A bántalmazás rendszerének stabilitását K. Endre biztosította, a gyermekek szenvedéséért ugyanúgy felelősség terheli, ahogyan az igazgatót. Aki őt védi, szintén égbekiáltó bűnt követ el. Ez nem politikai, hanem óriási erkölcsi hiba” – szögezte le Perintfalvi Rita teológus a Népszavának Balog Zoltán református püspökkel és a kegyelmi üggyel kapcsolatban.

A kormány és a református egyház összefonódásának Balog Zoltán püspök az egyik kulcsfigurája. Például annak a törvénymódosításnak is ő állhat a hátterében, amely alapján az egyházak már olyan önkormányzati vagy állami ingatlanokra is beadhatják az igényüket, ami korábban nem volt az egyházé – véli a teológus.

Perintfalvi szerint a botrány után felmerülhetett a kérdés az egyház vezetőiben, hogy tényleg el kell-e fordulni attól, aki korábban ezeket a gazdasági előnyöket megszerezte. „Úgy látom, a református vezetők egy ideig vívódtak, végül arra jutottak, hogy összezárnak Balog Zoltán mögött” – mondta.

Szerinte egyébként Orbán Viktor kívánsága lehetett, hogy Balog lemondjon a zsinati elnöki pozíciójáról. A püspöki poszt ügyébe viszont már nem szólhatott bele a miniszterelnök, mert Balog nagyon ragaszkodik az egyházi autonómiához. De Perintfalvi szerint a bicskei botrány az első olyan ügy, ami miatt törésvonal alakult ki a református egyházban.

Perintfalvi szerint Balog hiába gondolja úgy, hogy a baloldaliak és LMBTQ-pártiak részéről „egyházüldözés” folyik, „a probléma nem az LMBTQ-emberekkel van, hanem Balog Zoltán cselekedetével”.

A teológus szerint ijesztő, hogy az egyházi vezetők hallgatnak, és csak Fabiny Tamás evangélikus püspök-elnök kért bocsánatot az áldozatoktól, legyen szó református vagy katolikus egyházat érintő botrányokról.

„Ha Balog Zoltán helyében lennék, akkor elmennék Bicskére, és megkérdezném, hogyan tudom református vezetőként segíteni ezeknek a fiúknak az életét”

– mondta Perintfalvi Rita.

Perintfalvi szerint az egész ügy és az, ahogy azt Balog kezelte, sokat rontott a keresztény egyházak hitelességén. Az ügy miatt már a német katolikus püspöki kar alapítványának támogatásával megjelenő egyházi lapba is felkérték a teológust, hogy írjon tanulmányt az Orbán-kormány „keresztény Magyarországáról”, külön kitérve a bicskei pedofilügyre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!