Délre száműzné Karácsony a belvárosi kikötőkből a hajókat

2024. március 31. – 17:04

Délre száműzné Karácsony a belvárosi kikötőkből a hajókat
Kikötő a Parlamenttel szemben – Fotó: Bakró-Nagy Ferenc / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A IX., a XI. és a XXI. kerületi partszakaszokra száműzné Karácsony Gergely a főváros belvárosi részéről a hajók zömét, derül ki a Duna-parti Építési Szabályzat módosításából. Karácsony szerint ez egy bonyolult, sok egyeztetést igénylő tervezési, véleményezési folyamat végét jelenti,

a cél a Duna-partok felszabadítása, a Duna és a városlakók közötti közvetlen kapcsolat megteremtése volt.

„Rendet teszünk a Duna-parton, száműzzük a lakók életét megkeserítő, és a panorámát elcsúfító hajókat a belvárosból, megteremtjük a lehetőségét annak, hogy a Duna-partok a jelenleginél sokkal jobban szolgálhassák a budapestieket” – írta Facebookon.


A tiltás, korlátozás a Duna több szakaszát érinti, például a BKV Zrt. a fővárosi Duna szakaszon 10 db termes személyhajót üzemeltet, melyek tárolására évtizedek óta a Dráva utca és Margit híd közti lipótvárosi rakpartrészen kiépített kikötőket használja – érvényes meder- és parthasználati engedélyek mellett, az előírások betartásával.

Mivel a belvárosi szakaszok tehermentesítése miatt a hajók tárolására a nevezett helytől északabbra, illetve a déli szakaszokon is új kijelölések történtek, ezen funkciók számára a DÉSZ javaslata alapján

a hivatkozott Dráva utca és Meder utca közötti partszakaszon a parthasználat nem megengedett.

Erre a funkcióra a jelenleg használt, lakóépületek közvetlen környezetében lévő, XIII. kerületi partszakasz helyett jellemzően a IX., a XI. és a XXI. kerületi partszakaszokon mintegy 120 darab raszterben biztosítja a parthasználati lehetőséget.


A rendelettervezet jelentősen csökkenti a kabinos turistahajók parthasználatát, illetve

a rendezvényhajók parthasználatát a Margit híd és az Árpád híd között nem teszi lehetővé.

A hajók energiaellátását sokszor aggregátorral oldják meg, ami jelentős zaj- és levegőszennyezést okoz. A Jászai Mari téri hajóállomáson lassan 30 éve elhelyezkedő kikötőkben is rossz világ jön, korlátozzák a hajókikötést. A szállodahajók aggregátorral történő energiaellátását nem támogatják, az áramellátást új infrastruktúra kiépítésével kell megoldani.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!