Megnéztük a húsvéti árakat a szegedi Mars téri piacon

2024. március 30. – 19:09

Megnéztük a húsvéti árakat a szegedi Mars téri piacon
Fotó: Bálint András / Szegeder

Másolás

Vágólapra másolva

Szombaton fontoskodva sürgött-forgott a tömeg a szegedi Mars téren, kilenc óra tájt el is kapunk egy telefonbeszélgetést, amiben egy férfi számolt be az otthoniaknak arról, hogy megérkezett a három máj, amit rendelt. A két kiscsarnok között néhányan azért leültek egy kávéra, egy nő amiatt aggódott, hogy még ki kell dekorálnia a húsvéti tojásokat, de nem tudja, hol vegyen hozzá festéket. „Hát azt már nem fogsz találni”, válaszolja beszélgetőpartnere, mire a nő úgy dönt, hogy akkor vörös- és lilahagymával színezi be a tojásokat pirosra és kékre.

A hagyományokat van, aki tartja, van, aki nem, legalábbis ezt mondja nekünk egy idős nő, aki először azt hiszi, mi is vásárolni vagyunk itt. Ő például 120 forintért árulja a tojást, de néhány pulttal arrébb már nem darabár van kiírva: 800 forintért lehet venni egy egész dobozzal.

A vöröshagymának 550 a kilója, ugyanennyi burgonyáért csak 350 forintot kell adni, a répa 400-ért, a retek feleannyiért vihető.

A paprika viszont kifejezetten drága, a jobb fajtákból 1500–1900-at is elkérnek egy kilóért,

bár aki beéri kevésbé szép darabokkal, akciósan 300 forintért viheti a kaliforniait. A fejes saláta darabja 150, a póréhagyma már ötszázért megy. A dióbél kilója 3600 forint. Virágból hatalmas a kínálat, a legtöbb helyen már 400 forintért el lehet vinni egy szálat, de a drágább fajtáknál határ a csillagos ég.

Nem maradhat ki a felsorolásból a húsvéti családi ebéd elengedhetetlen tartozéka, a sonka sem, így benézünk a nagycsarnokba is, ahol fél 11 körül már jóval kevesebben sétáltak, mint egy órával azelőtt. „Száraz nagyon amúgy?” – érdeklődik egy férfi a húspultnál, mire az a frappáns válasz hangzik el az eladó szájából, hogy „meg kell főzni”. A kötözött sonka továbbra sem olcsó mulatság, 4900-at kell adni egy kilóért.

A házi kolbászt is hasonló áron üthetjük le, 4500–4900-ért van a csípős és a csemege, míg ugyanannál az árusnál a szalámi mindkét fajtájának kilója 5900 forint.

A szerző a Szegeder újságírója. A cikk a Szegeder és a Telex együttműködésének keretében jelenik meg a Telexen is.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!