Kiskorú veszélyeztetésének gyanújával indult nyomozás az ercsi Hétszínvirág Óvoda ügyében

2024. március 29. – 20:00

Kiskorú veszélyeztetésének gyanújával indult nyomozás az ercsi Hétszínvirág Óvoda ügyében
Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A Gárdonyi Rendőrkapitányság kiskorú veszélyeztetésének gyanújával nyomozást indított az ercsi Hétszínvirág Óvoda ügyében – tájékoztatta a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság a Telexet. Az ercsi Hétszínvirág Óvoda azután került be a hírekbe, hogy szülők panaszt tettek az önkormányzatnál, amiért az óvoda intézményvezetője szerintük bántalmazta a gyerekeket. Az önkormányzat az egyik gyerek ügye miatt belső vizsgálatot indított, erre az időre felfüggesztették az intézményvezetőt. A napokban az igazgató is megszólalt, aki szerint csak le akarják járatni, és meg akarják akadályozni, hogy újra pályázzon az óvodavezetői posztra. A rendőrség válasza szerint szerdáig még nem hallgattak ki gyanúsítottat az ügyben.

Belső vizsgálat indult az óvodában

„A gyerekem látta, hogy az óvodavezető berángatott egy gyereket az irodájába, és nem engedte ki” – mondta lapunknak egy szülő, akinek gyereke az ercsi Hétszínvirág Óvodába jár. A szülő tudomása szerint az ő gyerekét nem bántotta az intézmény vezetője, de többször is téma volt otthon, hogy más gyerekekkel hogyan bánt az óvodavezető. A szülő szerint folyosói pletykákból már régóta ismert volt, hogy az óvodavezetőnek nem megfelelőek a nevelési módszerei. Egy másik forrásunk szerint

„az üvöltés és a katonásdi, meg a megrendszabályozás mindennapos volt”.

Hiába lehetett régóta hallani ezeket a pletykákat, sem az óvodapedagógusok, sem a szülők nem álltak eddig nyilvánosság elé. A lapunknak nyilatkozó anya szerint azért nem, mert az óvónők féltették az állásukat, a szülők pedig gyerekük biztonságát. Másik forrásunk szerint is régóta lehetett hallani az igazgató furcsa nevelési módszereiről, de „eddig mindig az volt a megoldás, hogy az elégedetlen szülők elvitték a gyerekeket”, illetve több óvodapedagógus is távozott az intézményből.

A csendet márciusban törte meg több szülő, és az igazgató egyik volt kollégája, akik felkeresték a település polgármesterét és jegyzőjét, hogy panaszt tegyenek az óvoda igazgatónőjével szemben. A Hvg.hu korábban belső forrásokra hivatkozva azt írta: a szülők egy hangfelvétellel fordultak az önkormányzathoz, ami akkor készült, amikor egy gyereket az irodájába ráncigált a vezető, de ezúttal „nem egyszerű megrángatásról” volt szó.

Megkerestük kérdéseinkkel a település polgármesterét, Szabó Tamás válaszában elküldte az önkormányzat korábbi közleményét. Ebben megerősítette, hogy március 13-án szülői bejelentések alapján belső vizsgálat indult az intézményben egy „gyermek nevelési munkájával kapcsolatban”.

„A belsővizsgálati munkát az önkormányzatunk gyermekvédelemhez értő munkatársaiból felkért személyek szakszerű, független és objektív körülmények között a mai nappal megkezdhetik” – írta válaszában a polgármester. Szabó Tamás hozzátette: az ügy lezárásáig újabb információkat nem szeretnének megosztani.

A lapunknak nyilatkozó szülő azt mondta: miután többen panaszt tettek az önkormányzatnál, az óvoda összehívott egy szülői tájékoztatót, amin az intézményvezető már nem vett részt. Az intézményvezető-helyettes elmondta, hogy bejelentés érkezett az önkormányzathoz, és a vizsgálat lezárultáig felfüggesztették pozíciójából a vezetőt. Részleteket nem árult el az esetről. A lapunknak nyilatkozó anya szerint a bejelentés után két részre oszlottak a szülők: voltak, akik nagyon támogatták az igazgatót, és kiálltak mellette, mások viszont nem akartak addig állást foglalni, amíg nem zárul le a vizsgálat.

Az igazgató szerint egészen más áll a felfüggesztése mögött

A felfüggesztése után az RTL Híradónak képpel is nyilatkozott Ábrahám Gabriella intézményvezető, aki huszonöt éve dolgozik óvónőként, ebből tizenöt éve vezeti az ercsi Hétszínvirág Óvodát. Szerinte teljesen más áll a felfüggesztése hátterében, mint amit a szülők állítanak. Azt ugyan megerősítette, hogy hivatalosan azért függesztették fel, mert a vezetői módszereit és a gyerekekkel szembeni bánásmódját sérelmezik. Azonban szerinte valójában az a helyzet, hogy márciusban írják ki a pályázatot az óvodavezetői posztra, és ezzel a lejáratással meg akarják akadályozni az újraindulását. Az igazgatónő azt állítja, nem mondták meg neki, hogy pontosan miben hibázhatott, miközben eddig senki nem panaszkodott a munkájára. Azt is sérelmezi, hogy április 10-ig be sem mehet az óvodába.

Ügyvédje szerint a határozatot megtámadják a bíróságon, mert a felfüggesztés miatt jelentős kár érheti őt. Akár kártérítési pert is indítanának az ügyben.

A lapunknak nyilatkozó szülő nem tartja elképzelhetőnek, hogy az óvodavezetőt azért panaszolták volna be, hogy ne indulhasson újra pozíciójáért. Ő például nem is tudott róla, hogy most esedékes a pályázat kiírása. Azzal viszont egyetért, hogy mindenkit megillet az ártatlanság vélelme, és meg kell várni a vizsgálat végét.

Fábián Katalin, a Magyar Óvodapedagógiai Egyesület elnöke az RTL-nek azt mondta: egy ilyen ügyben az az első, hogy tisztázni kell, mi történt pontosan, csak azután lehet felfüggeszteni valakit, ha bizonyítékokkal tudják alátámasztani az állításokat.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / Telex
Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / Telex

Meg szerettük volna szólaltatni azokat a szülőket is, akik a feljelentést tették, és akiknek gyereke közvetlenül érintett lehet a felmerülő bántalmazásokban. De azt a választ kaptuk, hogy az ügy érzékenysége, gyerekeik védelme és az ügymenet zavartalan biztosítása érdekében nem szeretnének nyilatkozni. Tájékoztatásuk szerint a dolgozókkal és a volt dolgozókkal együtt megküldték/megküldik vallomásaikat és bizonyítékaikat a nyomozó hatóságnak.

Az érintett szülők azt viszont határozottan cáfolták, hogy a kezdeményezésünknek politikai vagy egyéb haszonszerző célja lenne. Állításuk szerint egyetlen céljuk a gyerekeik jogainak védelme.

Az óvoda hivatalos email címén keresztül megkerestük Ábrahám Gabriellát is, amint válaszol, frissítjük a cikket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!