162 milliós kártérítést kap a West Balkánban meghalt két lány családja

2024. március 25. – 08:24

Másolás

Vágólapra másolva

Összesen 110 millió forint kártérítést, ennek mostanra több mint 52 millió forintot kitevő kamatát és további 1,5 millió forint költségtérítést kell megfizetnie a West Balkán-ügy három elítéltjének – derül ki a Hvg.hu birtokába került elsőfokú ítéletből. Az ítélet jogerős, az ellen senki sem fellebbezett.

2011. január 15-én, szombaton este a budapesti Nyugati téren lévő West Balkán szórakozóhelyen, az egykori Skála Metró épületében két lány és egy fiatal nő halt meg, 14-en pedig megsérültek. Az áldozatok 17 és 24 év közöttiek voltak. A tragédiát az okozta, hogy a szórakozóhelyre közel 3000 embert engedtek be, pánikhangulat alakult ki, és halálra préselték a fiatal lányokat.

A három áldozat közül kettőnek a családja kártérítési pert indított három felelős ellen: az egyik ügyvezető, valamint a buli két szervezője ellen. Mindhármukat 2013-ban jogerősen bűnösnek találták halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében.

A bíróság végül a szülőknek 30-30 millió forint nem vagyoni kártérítést ítélt meg. Mivel azonban közülük ketten eredetileg ennél kevesebbet, 25 millió forintot kértek keresetükben, az eljárási szabályok alapján ők ennek megfelelő összeget kaphatnak. A testvéreknek fejenként 10-10 millió forint kártérítés jár.

A Hvg.hu-nak az egyik áldozat szülője azt mondta: a majdnem egy évtizedig tartó polgári per soha nem a pénzről szólt, és szerinte úgysem tudják majd behajtani a kártérítést.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!