Orbán: Ha beszélnénk, kiderülhetne, hogy nincsenek is oldalak, mert végső soron csak magyarok vannak

2024. március 24. – 13:45

Orbán: Ha beszélnénk, kiderülhetne, hogy nincsenek is oldalak, mert végső soron csak magyarok vannak
Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„A magyar közéletben nem szokás a másik oldalhoz tartozó politikusról elismerően beszélni. Én nem tartom ezt jó dolognak” – mondta Orbán Viktor a makói Hagymatikum bővítésének átadásán vasárnap délelőtt. A miniszterelnök a Csongrád-Csanád vármegyei kisvárosban összegyűlt néhány száz fős közönség előtt azt mondta, folytatva gondolatmenetét, hogy „ha beszélnénk, talán még az is kiderülne, hogy nem a másik oldalhoz tartozunk, sőt az is kiderülhetne, hogy nincsenek is oldalak, mert végső soron csak magyarok vannak”.

Ezt az MSZP-s Buzás Péter, Makó 2010 előtti polgármestere kapcsán mondta, akit üdvözölt is a tömegre nézve. Orbán szerint Buzás elismerést érdemel azért, hogy akkor is adott megbízásokat Makovecz Imre építésznek, amikor ő szinte sehonnan sem kapott felkérést Magyarországon.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex
Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex

A miniszterelnök beszéde előtt még a konferanszié azt mondta, „Makovecz életműve annak ellenére teljes, hogy számos munkája még nem valósulhatott meg”, és hogy „fájdalmas módon” Budapesten egyetlen általa tervezett középület sem áll. „Makó viszont példát mutat tizennégy Makovecz-építményével. A vidéki Magyarország mintha hűségesebb lenne nagyfiához.”

Orbán megjelenése Makón váratlan volt. Az átadó plakátján az szerepelt, hogy többek között Lázár János mond ünnepi beszédet, és bár a Makón jól ismert építési és közlekedési miniszter, a térség országgyűlési képviselője valóban ott volt, helyette a miniszterelnök állt színpadra. Ő is megemlítette az építészt, aki előtt szerinte „a nemzeti oldal győzelmével ismét megnyíltak a kapuk”. Makó most már nemcsak a legtöbb, hanem a legnagyobb Makovecz-épülettel is büszkélkedhet, mondta Orbán.

„Makón béke, nyugalom és biztonság van”, és ugyanezt kívánta Kárpátaljának és Ukrajnának is. „Mi azt akarjuk, hogy ma Makó ne legyen messze se Brüsszeltől, se Pekingtől, se Jeruzsálemtől” – mondta, hozzátéve, hogy a Hagymatikum – ami szerinte a világ legszebb termálfürdője – érdemes arra, hogy a világ minden tájáról csodájára járjanak.

Orbán Viktor és Lázár János kifelé menet intenek az épp beengedett közönségnek – Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex
Orbán Viktor és Lázár János kifelé menet intenek az épp beengedett közönségnek – Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex

A fürdőbe a beszédek után engedték be az összegyűlt közönséget, de előbb meg kellett várni, amíg Orbánék külön bejárják azt, és csak akkor léphettek be a helyiek, amikor a miniszterelnök és kísérete már majdnem kiértek. Odabent megtudtuk, hogy a fürdőterületen található szobrokat nem szabad megérinteni, ezért diákmunkásokat állítottak melléjük. Ezt személyesen Farkas Éva Erzsébet polgármester adta ki a fürdő dolgozóinak. Azt nem lehet tudni, hogy a szabály csak a megnyitó idejére vonatkozik, vagy a későbbiekben is érvényes lesz.

Az új szárny 10 milliárd forintból készült el több mint egyéves csúszással, 2023 elejére kellett volna befejezni az eredeti tervek szerint. Maga a fürdő rendkívül népszerű, tavaly 50 ezer szavazat alapján megkapta a legjobb vidéki fürdőnek járó elismerést is.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex
Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex

A Hagymatikum vezetésére már negyvenen jelentkeztek, miután az előző vezető novemberben lemondott. Addig is Gergely Gábor idegenforgalmi szakember, korábbi fürdővezető irányítja a Hagymatikumot, sőt, elképzelhető hogy utána is, mivel ő az egyik jelentkező.

A szerző a Szegeder újságírója. A cikk a Szegeder és a Telex együttműködésének keretében jelenik meg a Telexen is.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!