Ha jól viselkedik a rab, pontokat gyűjthet, és több kedvezményt kap a börtönben

2024. március 24. – 09:04

Ha jól viselkedik a rab, pontokat gyűjthet, és több kedvezményt kap a börtönben
A Gyorskocsi utcai büntetés-végrahajtási intézet folyosója – Fotó: Bődey János /Telex

Másolás

Vágólapra másolva


Márciustól életbe lépett az az új rendszer a börtönökben, amelyben az együttműködő, jól viselkedő rabok több kedvezményt és enyhébb besorolást érhetnek el. Korábban a három végrehajtási fokozathoz (fegyház, börtön, fogház) három-három végrehajtási rezsim (szigorúbb, általános, enyhébb) kapcsolódott. Módosult azonban a büntetés-végrehajtási kódex, így március 1-jétől ezt ötfokozatú besorolási rendszer váltotta fel, közölte az MTI-vel a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága.

Az új rendszerben az I. kategória a legenyhébb, az V. kategória a legszigorúbb. A magaviselettől függ, hogy egyes kategóriákon belül mennyire különítik el a rabot, mennyire őrzik és ellenőrzik, hogyan mozoghat a bv-intézeten belül, milyen az életrendje, hogyan és milyen gyakran tarthatja a kapcsolatot a hozzátartozóival, mennyi pénzt költhet magára, mennyit lehet a szabad levegőn és milyen tárgyakat tarthat magánál.

A fogvatartott azzal tud kreditpontokat szerezni, ha részt vesz az intézetek által szervezett oktatásban, reintegrációs – például mentálhigiénés, képességfejlesztő, művészetterápiás – programokban, vagy munkát vállal. Ha a fogvatartott magatartása és együttműködési készsége az elvártaknak megfelel, akkor alacsonyabb kategóriába kerülhet, és több kedvezményben részesülhet.

Az új rendszerben a büntető ítélet részeként megmaradnak az eddigi végrehajtási fokozatok, de azok csak az elítéltek kezdeti besorolását határozzák meg. A büntetés-végrehajtási szervezet a saját besorolási és elkülönítési szempontrendszerét érvényesíti. Ennél figyelembe veszik az elítélt kriminológiai jellemzőit, visszaesési és fogvatartási kockázatát, az elkövetett bűncselekmény társadalomra való veszélyességét, az elkövető magatartását, együttműködési készségét, reintegrációs hajlandóságát.

Ha a fogvatartott magatartása a büntetés-végrehajtási intézet biztonságát vagy a biztonságos fogvatartást veszélyezteti, akkor kreditpontokat veszíthet, és szigorúbb kategóriába sorolható. Az új rendszertől azt remélik, hogy az eddig kevésbé motivált fogvatartottak együttműködőbbek és aktívabbak lesznek a reintegrációs, közös célok elérése érdekében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!