A fél ország elázik szombat délután, az igazán szerencsések 80 km/órás szelet is kapnak a nyakukba

2024. március 23. – 10:56

Másolás

Vágólapra másolva

Szombat délutánra több megyére is citromsárga riasztást adott zivatar és erős szél miatt a HungaroMet. Erős szél várható Bács-Kiskun, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, míg Pest, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Vas, Veszprém és Zala vármegyében zivatar is társul a széllökésekhez. Nógrád vármegyében csak zivatarra kell számítani.

Az előjelzés szerint szombat késő délután északnyugat felől markáns hidegfront érkezik, amely fokozatosan délkelet, kelet felé halad. A fronthoz kapcsolódóan az északnyugatira forduló szelet főként a Dunántúlon és a Duna vonalában, majd a késő esti, éjféli órákban a Bodrogköz környezetében is, nagyobb területen kísérhetik átmeneti viharos, 70-85 km/órás széllökések. Elsősorban az Észak-Dunántúlon és a Balaton környezetében lokálisan 85 km/órát meghaladó átmeneti szélroham sem kizárt.

A légmozgás a nagy sebességgel mozgó hidegfront mögött késő estétől a legtöbb helyen várhatóan gyorsan veszít erejéből. A front mentén, szintén a késő délutáni, esti órákban a záporok mellett zivatarok is előfordulhatnak, erre az ország északnyugati felén van számottevő esély.

Vasárnap a déli óráktól nagyobb eséllyel a Dunántúl északnyugati felén, valamint a Nyírségben, illetve Borsodban fordulhat elő dörgés, villámlás. A záporokat, zivatarokat átmeneti viharos, körülbelül 65-75 km/órás széllökések, valamint jégdara is kísérheti.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!