Call centerként, magyar-ukrán koprodukcióban működött a telefonos csalós biznisz, 531 embert hallgattak ki

2024. március 22. – 11:14

Másolás

Vágólapra másolva

Összesen 531 gyanúsítottat hallgattak ki, és több, mint 300 személyt azonosítottak be a rendőrség kibernyomozói március 21-ig abban az országos szintű ügyben, amiben nagyobb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás miatt indult nyomozás, közölte a rendőrség. A gyanúsítottak közül 444-en magyar, 51-en pedig ukrán állampolgárok, 30 ukrán állampolgárt még köröznek. A gyanúsítottak közül 46 személy irányító, 354 stróman, 83 pedig szervező a rendőrség szerint. A tavalyi év kezdetétől 96 letartóztatást és 7 bűnügyi felügyeletet rendelt el a bíróság, közölte a rendőrség. A legfrissebb adatok szerint jelenleg 59-en vannak letartóztatásban.

A rendőrség Teve utcai székházában csütörtökön tartott sajtótájékoztatón Dr. Töreki Sándor bűnügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes azt mondta, hogy az elmúlt években olyan online csalásokra szakosodott bűnszervezetek alakultak, amelyeknek tevékenysége országos szinten érezhető. Ezért a rendőrségen belül több külön nyomozócsoport alakult, hogy az online térben elkövetett bűncselekményeket felderítsék.

A kibernyomozók és a pécsi nyomozók közösen különböző informatikai eszközöket foglaltak le például március 7-én is egy szolnoki házban, ahol a baranyai rendőrök informatikai eszközöket foglaltak le, egy 63 éves magyar férfit előállítottak, majd nem sokkal később egy 38 éves ukrán férfit is elfogtak, akinek a budapesti lakásán tartott kutatáskor további informatikai eszközöket, headseteket, CB-rádiókat, és több mint ezer SIM-kártyát találtak. A rendőrség szerint a lakás call centerként üzemelhetett.

Az ügyben gyanúsítottként hallgattak ki egy 46 éves ukrán férfit is, így hárman letartóztatásban vannak, de vallomást egyikőjük sem tett. A lefoglalt eszközöket a szakértők jelenleg is vizsgálják, a gyanúsítottak ellen információs rendszer felhasználásával nagyobb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás miatt folyik a nyomozás.

A netes banki csalásokkal több cikkben foglalkoztunk részletesen. Például itt, ebben a cikkben pedig összegyűjtöttünk pár hasznos jótanácsot is az átverések kivédésére. A Téma podcastban szakértői segítséggel beszéltük át, hogyan kerülhetjük el szinte biztosan az áldozattá válást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!