Szingapúri sérültet mentettek ki a Mátyás-hegyi barlangból

2024. március 22. – 20:32

Szingapúri sérültet mentettek ki a Mátyás-hegyi barlangból
Akcióban a mentőszolgálat – Fotó: Magyar Barlangi Mentőszolgálat

Másolás

Vágólapra másolva

2024. március 22-én délben riasztás érkezett a Magyar Barlangi Mentőszolgálathoz, egy szingapúri túrázó bokasérülést szenvedett a Mátyás-hegyi-barlang Földgömb-terem nevű szakaszában – adta hírül a szervezet.

A sérült mintegy 40 méter mélységben, 400 méterre volt a felszíntől.

27 fővel vonultak a helyszínre a barlangi mentők. Elsőként az orvosi csoport vizsgálta meg a sérültet, ficamodott bokáját rögzítette, szállítható állapotba hozta. A sérült barlangjáró fél négykor ért a felszínre, ahol átadták az Országos Mentőszolgálat egységének. Ők további vizsgálatokra és ellátásra a Honvédkórházba szállították.

A mentés során speciális barlangi mentőhordágyat használtak, ami lehetővé tette, hogy a felszínre vezető, szűkületekkel tagolt, mintegy 400 méteres úton biztonságosan rögzítve maradjon a sérült még a vertikális, kötéltechnikai manőverek alatt is.

A bajba került turista egy overallos túra résztvevője volt, ahol az érdeklődők szakképzett barlangi túravezető segítségével látogathatnak bizonyos kiépítetlen barlangokat, barlangszakaszokat. A baleset a Mátyás-hegyi-barlang ’Nagy kör’ néven ismert, népszerű túraútvonalán történt, ahol így évente hat-nyolcezer érdeklődő tekinthet be a barlangkutatók világába. A személyi sérülés nem gyakori, legutóbb 2022 augusztusában történt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!