Vitézy szerint nem Szentkirályi Alexandra az igazán fontos fideszes politikus Budapesten, hanem Lázár János

2024. március 21. – 21:08

Másolás

Vágólapra másolva

Üres lájkbajnokságnak nevezte Vitézy Dávid az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azt, ami most Budapesten az ellenzék és a kormánypárt között zajlik: mindenki egymásra mutogat, és az országos politikai harc csatatereként használják a fővárost. Ő főpolgármesterként ennek véget vetne, igaz, az interjúból nem teljesen derült ki, hogy hogyan.

A függetlenként, az LMP támogatásával elinduló Vitézy azt mondta, 2019-ben is sokan megkeresték, egy párt is és civilek is, hogy induljon el a főpolgármesteri posztért, de akkor még más dolgokkal foglalkozott. Mostanra viszont azt látja, hogy a Budapesthez hasonló városok elhúznak a magyar főváros mellett. Nézete szerint ez azért van, mert a kormánypárt és az ellenzék az országos harcot próbálja vívni Budapesten.

Mint mondta, Karácsony az ellenzéki miniszterelnök-jelöltségért kampányol a főpolgármesteri pozícióból, de a ciklusa elején bejelentett fejlesztési tervekből semmi nem lett. Sőt, tervek se készültek mondjuk arról, hogy a Bajcsy-Zsilinszky útra hogyan lehetne visszavezetni a villamost, fejlesztési tervek helyett Facebook-posztok születnek Vitézy szerint. A Fővárosi Közgyűlés pedig azt a jogát, hogy felterjeszthet ügyeket az Országgyűlésnek, arra használta, hogy a közvetlen köztársasági elnökválasztásra tegyen javaslatot, ahelyett, hogy a budapestieket érintő ügyekben, mondjuk a parkolás egységesítésében javasolna változást.

Rónai Egon kérdésére, hogy ha megválasztják főpolgármesternek, hogy tud majd a közgyűlésben elérni dolgokat, ha a kormánypárt és az ellenzék ellen is pozicionálja magát, Vitézy csak annyit mondott, hogy a nevét viselő civil szervezet listát állít a választáson, amely 70 százalékban civil szakértőkből áll majd, hogy még inkább ellentarthassanak a politikai tömböknek. A lista esélyeiről pedig hozzátette, hogy ha karrierpolitikus lenne, azt mondaná, hogy biztos nyernek.

A műsorvezető arra is kíváncsi volt, hogy Vitézy szerint ha ő lenne a főpolgármester, akkor lenne-e akkora lobbiereje a kormánynál, hogy az ne vonjon el annyi forrást Budapesttől, mint teszi Karácsony vezetése alatt. A kormány volt államtitkára azt felelte, hogy nem ígéri, hogy az Orbán-kormány a megválasztása esetén a tenyerén hordozná a fővárost, hiszen ő nem a Fidesz jelöltje, de annak a logikának véget vetne, hogy országos politikai konfliktusok határozzák meg a főváros és a kormány viszonyát.

Azt is mondta, hogy több példa is van arra, hogy határozottan ellenzéki polgármesterek a kulcskérdésekben együtt tudnak működni a kormányzattal, megemlítve Baranyi Krisztina IX. kerületi, Őrsi Gergely II. kerületi és Botka László szegedi polgármestert. Ezek a városvezetők nem csak panaszkodni akarnak, ahogy ő sem. De azért kíméletlenül megmondaná a kormánynak, ha az nem végzi a dolgát, például a budapesti egészségügy fejlesztésével és fenntartásával kapcsolatban.

Karácsony Gergely korábban azt mondta Vitézyről, hogy a Fidesz jelöltjének tartja, és szerinte Szentkirályi Alexandra vissza fog lépni a javára. Róna Egon kérdésére, hogy mi történne, ha a Fidesz jelöltje tényleg visszalépne és a párt a szavazóit Vitézy támogatására buzdítaná, a jelölt annyit mondott, hogy a szavazólapon a neve mellett csak az LMP és a nevét viselő civil szervezet neve lesz ott. Mesterséges, kitalált vádnak nevezte, hogy ő a Fidesz jelöltje lenne, ő pedig éppen ezt a logikát szeretné meghaladni. Szentkirályival kapcsolatban azt mondta, a kormányszóvivő érthetően azt mondja, amit a kormány képvisel, de Budapesten a kormányzat részéről nem Szentkirályi a fontos szereplő, hanem Lázár János.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!