Bár nincs erről tudomásuk, az OBH elnöke figyelmeztette Magyar Péter anyját, hogy amíg bíró, továbbra sem végezhet politikai tevékenységet

2024. március 21. – 12:31

Másolás

Vágólapra másolva

Magyar Péter arról posztolt csütörtökön a Facebookon, hogy a „rogáni propagandisták” támadják az édesanyját, Erőss Mónikát, az Országos Bírói Hivatal (OBH) elnökhelyettesét, amiért azt mondta róla: segített neki a március 15-i tüntetés szervezésében. Magyar szerint ez kimerült annyiban, hogy „meghallgatta, támogatta, néha megölelte, biztatta és persze nagyon aggódott”, de jogosan felmerül a kérdés, hogy ha mégis több mindenben járult hozzá a tüntetéshez, az összeegyeztethetetlen-e az Országos Bírói Hivatal elnökhelyettesi pozíciójával.

A témában megkerestük az OBH-t, akik azt válaszolták, hogy „a Köztársasági Elnök 2023. december 6. napján kelt határozatával dr. Erőss Mónikát, az Országos Bírósági Hivatal elnökhelyettesét bírói tisztségéből 2024. július 10. napjával – az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltésére tekintettel – felmentette. Dr. Erőss Mónika 2024. január 11. napjától kezdődően szabadságát, illetve felmentési idejét tölti, mely időszakban munkát már nem végez.”

Azt is hozzátették, hogy dr. Erőss Mónika felkereste az OBH elnökét, és arról tájékoztatta, hogy fia politikai tevékenységéhez segítséget nem nyújt, a március 15-i esemény szervezésében nem vett részt, „fiát édesanyaként, az otthoni feladatok átvállalásával támogatja”.

„Az Országos Bírósági Hivatal elnöke, dr. Senyei György felhívta Elnökhelyettes Asszony figyelmét arra, hogy az Alaptörvény 26. cikke (1) bekezdésének harmadik mondatára, továbbá a bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló 2011. évi CLXII. törvény 39. § (1) bekezdésére tekintettel bírói szolgálati viszonyának fennállása alatt politikai tevékenységet továbbra sem végezhet” – írták.

Magyar Péter posztjában azt is írta, hogy szerinte ennél az ügynél több kérdést felvet az, hogy „az Országos Bírói Hivatal elnöke a saját lakásán konyakozik a regnáló igazságügyi miniszterrel, miközben valószínűleg nem a gyeplabda szabályairól társalognak”. Ezzel kapcsolatban is küldtünk kérdést az OBH-nak, amire azt válaszolták: „Dr. Varga Judit igazságügyi miniszter magánlátogatást tett az OBH elnökének családjánál, melynek keretében az OBH elnökének újszülött gyermekét látogatta meg.”

Erőss Mónika elnökhelyettesi kinevezésekor egyébként még Varga Judit is megvédte anyósát: Facebookon arról írt, hogy 1984 óta dolgozik bíróként, édesapja pedig az a dr. Erőss Pál, aki legfelsőbb bíró és a Jogi Esetek című műsor szereplője is volt. „Felsorolni is nehéz, hogy a 36 éves bírói pályafutása során a bírói hivatás és igazgatás hány területén dolgozott, de ami talán a legfontosabb, hogy 2012. július 15. óta, tehát az én miniszteri kinevezésem előtt 7 évvel nevezte ki a Kúria elnöke a Kúria főtitkárának, ami a bírói hivatás egyik csúcsa és a bíróságok egyik legfontosabb igazgatási vezetői funkciója. Ezt a pozíciót töltötte be mostanáig, mindenki szakmai megelégedésére”.

Varga Judit az Index egy cikkére reagált, amely azt boncolgatta, mennyire problémás, hogy az akkori alelnökjelölt rokonsági kapcsolatban áll a végrehajtó hatalom képviselőjével, éppen azzal, aki az igazságügyért felelős.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!