Döcögve működik a határátkelők egymilliárdból kiépített informatikai rendszere

2024. március 21. – 07:30

Másolás

Vágólapra másolva

Tavaly huszonhétszer, idén már legalább hatszor számolt be a rendőrség a határátkelőkön használt informatikai rendszer, a Nemzeti Határforgalom Ellenőrző és Regisztrációs Rendszer (NHERR) komoly üzemzavaráról, az ilyen és ehhez hasonló hibák a legtöbb esetben a határügyintézés lelassulását okozzák, írja a Népszava.

A lapnak az Országos Rendőrfőkapitányság azt írta, hogy az ilyen összetett rendszerek működése közben fordulhatnak elő hibák, amelyek „kezelésére és soron kívüli javítására – szükség esetén pótlására – megfelelő eljárásrendeket dolgozott ki a rendőrség”. Azt nem tudják, érvényesítettek-e már kártérítési igényeket, de azt elárulták, hogy a fejlesztés európai uniós forrásból fejlesztették, jelenleg 983 509 325 forintnál áll a projekt.

Az NHERR hazai és nemzetközi adatbázisból olvassa össze, illetve kontrollálja az utazókkal kapcsolatos információkat, például a körözési rendszerekben végez ellenőrzést. A rendszert az IdomSoft Zrt. állami vállalat fejlesztette, amely fölött a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. áll, ennek tulajdonosi jogait egy olyan cég gyakorolja, amelyet a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyel.

A Népszavának egy volt határőr is nyilatkozott, aki szerint az is problémát jelent, hogy nem találnak informatikusokat, akik egy ilyen leállás során hirtelen tudnák javítani a hibákat. A határőr azt mondta, hogy a szakembereknek nem vonzó a havi 4-500 ezer forintos fizetés, amikor a piacon ennek dupláját is kereshetik, és az is visszatartó erő lehet, hogy bármikor készenlétben kell állniuk hibajavításra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!