Kormányrendelettel szabályoznák a katonaságot egy új tervezet szerint

2024. március 18. – 16:04

Másolás

Vágólapra másolva

A jövőben nem törvényekkel, hanem rendeletekkel szabályozná a kormány a katonaságot – írja a Honvédelmi Minisztérium javaslata alapján a Hvg.hu. A tervezet alapján aktualizálnák a szabályokat, ezért 37 törtvényt módosítanának, egyet, a honvédek jogállásáról szólót pedig megszüntetnék.

A módosítások többsége apróbb szövegmódosítás, de az nagyobb változás lenne, hogy a jövőben könnyebb lenne változtatni a honvédek jogállását. Most törvénymódosításra van hozzá szükség, de a tervezet szerint elég lenne egy bármikor átírható kormányrendelet.

A lap szerint tavaly tavaszig a kormány folyamatosan egyeztetett a szakszervezeteken keresztül az állománnyal, ám a folyamat a nyár elején megszakadt. Az eredeti tervek alapján az új jogállási törvény az őszi parlamenti ülésszak elején került volna a törvényhozók elé, ám azt azóta sem nyújtották be, és elvileg már nem is terveznek ilyesmit.

A Hvg.hu információi szerint az új terv az volt, hogy hosszabb távon, kisebb-nagyobb módosításokkal változtatnák meg a jogállási törvényt, de a veszélyhelyzet lehetőséget ad a kormánynak arra, hogy rendeleti úton alakítsák.

A lap úgy tudja, hogy így szüntetik meg hivatásos és szerződéses jogviszonyokat, csak egy jogviszony lesz, amit vagy határozott, vagy határozatlan időre írnak alá a katonák. Emellett bevezetnék a sávos bérezést, és nehezítenék, hogy a katonák szabadságra menjenek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!