Magyar Péter propagandistának nevezte a HVG újságíróját, aki csak a munkáját végezte

2024. március 18. – 21:26

Másolás

Vágólapra másolva

A HVG hétfő este bemutatott néhány részletet abból a rendőrségi jelentésből, ami arról szól, hogy egy testőr szerint hogyan veszekedett 2020-ban Magyar Péter és Varga Judit. A cikkben bemutatták, hogy a szerző, Dezső András hogyan járt el, amikor egy szivárogtatótól megkapta a jelentést:

  1. független forrásból megerősítette, hogy maga a dokumentum valódi,
  2. megkereste Magyart, hogy elmondhassa, ő hogy emlékszik az esetre,
  3. tovább dolgozott azon, hogy megerősítse a részleteket, nem publikálta a teljes dokumentumot kritika nélkül, amint megkapta.

Sőt, amikor még nem is volt a kezében a jelentés, de hallott arról, hogy létezhet, már megkereste Magyart, és beszélgettek róla. Az érintett kérésére Dezső abból a beszélgetésből nem írt cikket, csak háttérbeszélgetés volt.

Magyar először részletesen bemutatta az újságírónak, ő hogyan emlékszik az esetre, majd a beszélgetés végén jelezte, hogy nem szeretné, ha az megjelenne. Találkozott az újságíróval, és miután megismerte a dokumentumot, amit korábban hiába szeretett volna, saját bevallása szerint sehogy sem tudott hozzáférni, letiltotta az interjút.

Viszont a Facebookon leírta mindazt, amit Dezsőnek mondhatott, a hétfő esti posztjában pedig először idézőjelesen hívja oknyomozónak, majd a posztja végére már propagandistaként emlegeti az újságírót. Aki a HVG és Magyar beszámolója szerint sem csinált mást, mint hogy a szakmai alapelvek mentén megpróbált írni egy kapott információról úgy, hogy minden érintettet megszólaltat.

Magyar nem élt ezzel a lehetőségével, mikor letiltotta az interjút, cserébe lepropagandistázta Dezsőt úgy, hogy ezt a bejegyzésében semmivel nem támasztja alá.

Az újságíró azonban nem tudta megírni a cikkében, hogy Magyar hogy emlékszik a dolgokra, hiszen maga Magyar ezt megtiltotta neki. Ezek után állítja be egyoldalúnak a HVG cikkét.

A szerző viszont többször is jelezte, hogy bár maga a dokumentum igazi, nem állítják, hogy az is valós, ami abban le van írva.

Dezső többszörös díjnyertes oknyomozó újságíró, többek között Rogán Antal szövetségeseinek ügyeit is feltárta, és több könyvet is írt már a magyar alvilágról. Az etikus újságírói munka része megkérdezni az érintetteket, és az is fontos alapvetés, hogy nem szokás kiadni a forrásokat. Dezső megkereste Magyart egy ügyben, ami miatt Magyar azonnal bűnözőnek, propagandistának titulálta 156 ezer követője előtt, és követeli a rendőrségtől, hogy a rendőrség tanúként hallgassa ki. Azért, mert a munkáját végezte.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!