A szörpgyártás ad reményt egy tolnai kisfaluban

2024. március 16. – 10:26

Másolás

Vágólapra másolva

Az alig ezerfős tolnai faluban, Gyulajon sokan már szinte feladták a reményt, hogy egyszer újra helyben lehessen a munkahelyük, mikor a Máltai Szeretetszolgálat programja, a Máltai Manufaktúra létrehozott egy növénytartósító üzemet, hogy helyieket tudjon foglalkoztatni helyben.

A programok arra fókuszálnak, hogy elszegényedő, hátrányos helyzetű falvakban teremtsen új munkahelyeket, ezzel akarják megakadályozni az elvándorlást, és segíteni a települések felzárkózását.

A videóban szereplő Ilona és Károly közmunkán voltak évekig, és nagyon örültek neki, hogy kaptak egy ilyen lehetőséget. Fertőtlenítik az üveget, majd a szörpöket, savanyúságokat, krémeket töltik be. Jólesik nekik, hogy a termékeiket várják, és megdicsérik a vásárlók, mert sokat dolgoznak velük.

Az üzem 2015-től működik, és mindig az adott idény szerinti gyümölcsökből, zöldségekből készülnek el a termékek. A manufaktúra értékesíti is az ott készült árukat a Fény utcai piacon található FETEKERT saját üzletükben. A videóban szereplő gyulaji szörpök is kaphatóak a boltban, de más viszonteladókkal is dolgoznak Magyarországon.

A teljes videó a Máltai Szeretetszolgálat programjáról itt nézhető meg:

A videó a Deutsche Welle és a Telex együttműködésének keretében jelent meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!