Spanyol wokebuster lett a magyar felsőoktatás és kutatás nemzetköziesítéséért felelős miniszteri biztos

2024. március 15. – 13:42

Másolás

Vágólapra másolva

Miniszteri biztosnak nevezte ki Rodrigo María Ballester Esquiviast, a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhely vezetőjét Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter – derült ki a csütörtöki Hivatalos Értesítőből. Rodrigo María Ballester Esquivias életrajza szerint a madridi San Pablo Egyetemen szerzett jogi végzettséget, Erasmus hallgató volt a németországi Augsburg Egyetemen, és uniós jogból szerzett mesterfokozatot (LL.M, mention très bien) 2002-ben a College of Europe Intézetében. Itt kezdett dolgozni tanársegédként, majd a Latham and Watkins amerikai ügyvédi irodához csatlakozott és európai versenyjogra specializálódott.

Ezután az Európai Parlamentben két éven át dolgozott az Európai Néppárt spanyol küldöttségénél, majd 2008-ban az Európai Bizottságnál folytatta munkásságát. 2014 novembere és 2019 decembere között Navracsics Tibor EU-biztos kabinetéhez csatlakozott az Európai Bizottságban, ahol az általános és középiskolai oktatásért felelt. Spanyolul, franciául és angolul folyékonyan beszél, stabil ismeretei vannak németből és olaszból, kezdő szinten ismeri a magyart is.

A kinevezés hírét a Kulturális és Innovációs Minisztérium szerdán este közölte az MTI-vel. Azt írtál, hogy az új miniszteri biztos feladatai közé tartozik a magyar felsőoktatás nemzetköziesítési stratégiájának megújítása, a nemzetközi mobilitási programok kiszélesítése, hatékonyságának fokozása, továbbá a külföldi hallgatók magyar felsőoktatásban való részvételét erősítő megoldások kialakítása.

A kormány célja, hogy 2030-ra 100 000 nemzetközi diák tanuljon Magyarországon a felsőoktatásban, így az újonnan kinevezett miniszteri biztos legfontosabb feladatai között szerepel a nemzetközi oktatók, kutatók magyar felsőoktatásban, kutatóintézetekben való részvételét támogató programok kialakítása. Célul tűzték ki azt is, hogy 2030-ra legalább egy magyar intézmény bekerüljön a világ 100 legjobb egyeteme közé, és legalább három Európa 100 legjobb egyeteme közé.

Twitter-profilja szerint a miniszteri biztos wokebusternek vallja magát, és Facebook-profilja szerint elítéli a cancel-kultúrát és a woke ideológiát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!