Átlátszó: 264 millió forintba került Szijjártó három tavalyi útja, amikre egy holland luxus magángéppel repült

2024. március 11. – 14:31

Másolás

Vágólapra másolva

Focirajongók számára „csemegének” számító luxus magánrepülővel utazott a tavalyi New York-i ENSZ konferenciára, Brüsszelbe, majd szeptemberben újra New Yorkba Szijjártó Péter és kísérete, kutatta ki az Átlátszó. Az oknyomozó portál közérdekű adatigényléssel kérte ki az utazások költségét, és az derült ki, hogy a három utazás 264 millió forintba került. A gép a holland Exxaero cég kezelésében működik, exkluzív belső kialakítású, 14 utas szállítására alkalmas, 11 ezer kilométert tesz meg egyetlen tankolással, és akár 1030 km/órás sebességre is képes, írja a lap.

A magángép tulajdonosa korábban egy Ajax-rajongó volt, ezért kapott a gép AJX végződésű lajstromjelet, egy 14-es szám is van rajta, ez Johan Cruyff holland focilegenda mezszámára utal.

A lap annak is utánajárt, mennyit költenek a honvédségi repülőgépen utazó delegációk internetre és étel-italra, és arra jutottak, hogy mindkét kategóriában Szijjártó Péter útjai számítanak rekordernek: a külügyminiszter egyik kairói útján például 5,5 millió forintot költöttek ételre, italra, és még közel 7 millió forintért interneteztek, írja a lap.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!