Tagad a fideszes expolgármester, aki a vád szerint iskolaigazgatóként gyerekeket fenyített

Legfontosabb

2024. március 11. – 14:09

Tagad a fideszes expolgármester, aki a vád szerint iskolaigazgatóként gyerekeket fenyített
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Ilyen Burkina Fasoban meg Nigerben történhet meg, nem egy EU-s országban 2024-ben”

– ezt az észrevételt fogalmazta meg annak a P. Zs.-nek a védője, aki a vád szerint mintegy hét évvel ezelőtt kiskorúakat bántalmazott iskolaigazgatóként. A védő szerint az ügy egyértelműen politikailag motivált, mégpedig azért, mert P. Zs. korábban fideszes polgármester volt. A védő a XIII. kerületi önkormányzatot és P. Zs. korábbi kollégáit látja megbújni az ügy mögött.

Az ülésen felolvasott vádirat szerint P. Zs., a Budapest XIII. Kerületi Ének-zenei és Testnevelési Általános Iskola korábbi igazgatója a 2017-18-as tanévben több tanulót is bántalmazott. Az ügyészség hétrendbeli, kiskorú veszélyeztetésének bűntett elkövetésével vádolja. Szerintük az igazgató illetlenül viselkedő, kéréseket nem teljesítő kiskorú tanulókat nem egyszer felpofozhatott, de más módon is megalázhatott. P. Zs. a hétfői előkészítő ülésen tagadta bűnösségét.

A vád szerint több sértett is arról tett bejelentést, hogy fenyítés címszó alatt

leguggoltatta és arra kényszerítette őket a korábbi iskolaigazgató, tartsák fel a kezüket mindaddig, amíg azt mondja nekik, hogy abba nem hagyhatják.

Volt olyan sértett, akit P. Zs. fenyítési módszerei annyira megviseltek, hogy egy hónapig nem ment utána iskolába. Korábban, 2023 májusában a vádemeléskor írt arról a 24.hu, hogy P. Zs., Újkenéz korábbi fideszes polgármestere egytől egyig roma tanulókat bántalmazott iskolaigazgatóként.

Bár egy véraláfutásos sérülésen kívül nem okozott konkrét testi sérülést, az ügyészség szerint a vádlott „súlyos kötelezettségszegéseivel a kiskorú sértettek egészséges erkölcsi fejlődését veszélyeztette”. Az ügyészség próbaidőre felfüggesztett egy év szabadságvesztés kiszabását javasolta, illetve azt, hogy két évig ne foglalkozhasson 18 év alattiak nevelésével, felügyeletével, gondozásával vagy gyógykezelésével.

Miután az ügyész felolvasta a vádiratot, a bíróság meghallgatta a vádlottat. P. Zs. elmondta, korábbi vallomását szeretné megerősíteni, határozottan állította, hogy nem tartja magát bűnösnek. A hétfői előkészítő ülésen a védőnek is lehetősége nyílt arra, hogy a vádirattal kapcsolatban észrevételeket tegyen.

Az az ügyész felolvasta a vádiratot – Fotó: Bődey János / Telex
Az az ügyész felolvasta a vádiratot – Fotó: Bődey János / Telex

P. Zs. védője először is indítványozta, hogy legyen zárt a tárgyalás. Ezt az ügyben érintett gyermekek védelmével és azzal indokolta, hogy a média jelenléte alkalmas lehet a tárgyalás végkimenetelének befolyásolására. Annak ellenére, hogy az ügyész is támogatta a zárt tárgyalás indítványozását, a bíróság elutasította ezt, így a média a további tárgyalási napokról is tudósíthat majd.

Miután indítványozta a zárt tárgyalást, P. Zs. védője hevesen, hangját felemelve érvelt amellett, hogy nem törvényesek a védence ellen felhozott vádak . Azt mondta, politikailag motivált az egész ügy, és megkérdőjelezte a testi-lelki fenyítéseket bejelentő tanulók szavahihetőségét is. Különösen azt tartotta problémásnak, hogy a hatos vádpontban megfogalmazottakkal nem is gyanúsították meg korábban P. Zs.-t, nem kapott lehetőséget védekezésre a vádlott. A cikkünk nyitómondatában már idézett mondat is ekkor hangzott el tőle.

A védő szerint az egész eljárás politikailag motivált, mert P. Zs. korábban fideszes polgármester volt. A védő szerint akár a XIII. kerületi önkormányzat és P. Zs. korábbi kollégái is megbújhatnak az ügy mögött, akik közös munkájuk alatt problémásnak tartották, hogy P. Zs. fideszes.

A bírónő törvényesnek ítélte meg a vádiratot, ezért nem szüntette meg az eljárást, 2024. június 21. 9 órára hirdette ki az újabb tárgyalási napot az ügyben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!