Navracsics: A Balaton komoly demográfiai válságban van, magyar Florida lehet a tó környékéből

2024. március 10. – 10:14

Másolás

Vágólapra másolva

A Balaton komoly demográfiai válságban van – mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter a pénteki Biztonságban a Balatonon című konferencián. A Hirbalaton.hu szerint Navracsics arról beszélt, hogy a Balaton-régió Magyarország legnagyobb egybefüggő elöregedő térsége. A Covid miatt felerősödő belföldi migráció és az otthoni munkavégzés előretörése miatt ugyan nőtt a lakosság az üdülőrégióban, de ez nem járt a lakosság fiatalodásával. „Ennek oka a magas ingatlanárakban keresendő, ami a fiatalokra mért halálos csapás. Ez az üdülőrégió egyik legnagyobb problémája.”

Navracsics szerint ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a budapesti öreg gazdag népesség lemegy a Balatonra és felvásárolja a házakat, a Balaton menti településeken lakó fiatalok pedig nem tudják elkezdeni az életüket, nem tudnak lakást, házat venni, következésképpen elköltöznek onnan. A helyzetet súlyosbítja, hogy a jelenség ma már nemcsak a tópartot érinti, hanem a háttértelepüléseket is.

Navracsics szerint fejleszteni és a lakosság számára elérhetőbbé kell tenni közszolgáltatásokat az üdülőrégióban. Kérdés viszont, hogy a Balaton megtartható lakóhelyként, vagy arra kell berendezkedni, hogy „egyfajta magyar Floridaként, a jómódú magyar nyugdíjasok, illetve a felső és felső középosztály nyaraló és pihenőhelye legyen, ahova néha leugranak vagy visszavonulnak”.

A miniszter azon az állásponton van, hogy mindent meg kell tenni a Balaton lakóhelyjellegének erősítéséért. „Az itteni helyi társadalmak többet érnek annál az egész ország szempontjából, semhogy a Balatont csak egy vagyontárgyként vagy üdülőhelyként kezeljük.” Ezt szolgálja Navracsics szerint a most induló, 5 milliárdos szolgálati lakásfejlesztési program is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!