Szigorít a Foodora, érdemes személyivel készülnünk, ha alkoholt rendelünk

2024. március 7. – 16:27

Másolás

Vágólapra másolva

Miután olvasóink jelezték, hogy a Foodora futárai a korábbi szokásokkal ellentétben személyit kérnek alkohol házhozszállításakor, megkérdeztük a céget, hogy valóban szigorodnak-e az alkohol kiszállításának szabályai, és ha igen, hogyan.

A Foodora válaszában azt írta, az új európai uniós digitális szolgáltatásokról szóló rendelet – mely február 19-én lépett életbe – alapján „számos e-kereskedelmi cégnek kellett finomhangolnia bizonyos folyamatain” a kiskorúak védelmében. A cég azt írja, bár oldalukra eddig is csak 18 év felettiek regisztrálhattak, az alkohol házhozszállítás szabályait most szigorítják.

Az új ellenőrzés értelmében 18 pluszos termékek rendelésekor az applikáció jelzi a vásárlónak, hogy nagykorúaknak szánt terméket vásárolt. A cég jelzi ezt a futárnak is, aki ezután

  • átadhatja a csomagot, „amennyiben az átvevő láthatóan elmúlt 18 éves”;
  • amennyiben viszont „az átvevőről nem állapítható meg egyértelműen, hogy elmúlt 18 éves (ennek megítélését futár partnerünkre bízzuk), az életkor igazolásához megkérjük egy igazolvány (pl. személyi igazolvány, jogosítvány) felmutatására” – írják.

A személyit a futár nem fotózza le, a cég szerint csak megnézi, ha nagykorú a vásárló, átadhatja az érintett termékeket. A Foodora válaszában azt írja, ebből következik, hogy 18 pluszos termékek esetén nem lesz lehetőség érintkezésmentes kiszállítást kérni. Hozzáteszik,

„abban az esetben, ha az átvevő nem tudja, vagy nem szeretné igazolni életkorát a rendelés semelyik részét nem adhatjuk át.”

Azaz ha a csomagban van alkohol mellett étel is, a futár az ételt sem adhatja oda. Ha ilyen történik, azt a futár jelzi a Foodorának, a cég pedig törli a rendelést. Az eljárás tehát nem túl nagy újdonság, nem lesz más a helyzet, mint a boltokban: ha a vevő nem akarja odaadni a személyijét, nem történik semmi, egyszerűen nem veheti át a rendelését.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!