Az ápolók szerint sokan az ígértnél kisebb emelést kaptak, a kormány a kórházakra mutogat

2024. március 4. – 18:01

Másolás

Vágólapra másolva

Márciustól érvényes az ápolókra vonatkozó béremelés, de sokan csalódottak, mert a kormányzati kommunikációban elhangzott 20 százalékos emelésnél kevesebbet kapnak – írta hétfő reggel a Népszava. A Belügyminisztérium a Telex kérdésére azt írta, hogy az új bértábla a korábbinál nagyobb rugalmasságot ad, ami épp a munkáltatók kérése volt. Azaz a várakozásoknál adott esetben alacsonyabb béremelés miatti felelősséget a kórházakra hárítja a kormány.

A Népszavának Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke azt mondta, hogy bár pontos összesítésük még nincs, a tagjaik között nagyon gyakori, hogy mindössze 13-14 százalékos többletet kapnak, ami jelentősen elmarad attól a bizonyos 20 százaléktól. Ráadásul nagyon eltérő a munkáltatói gyakorlat – tette hozzá.

„A munkáltatónak korábban semmilyen szabadságot nem biztosító kötött bértábla helyett, 2024. március 1-vel egy új, öt fizetési osztályt tartalmazó sávos bértábla került bevezetésre”, amely „minimum és maximum összegei között a munkáltatók – korábbi kérésüknek megfelelően – szabadon dönthetnek arról, hogy a megadott keretek között milyen mértékű béremelést hajtanak végre. Ebből következik, hogy a béremelés mértéke lehet kevesebb is vagy több is, mint 20 százalék” – írta kérdésünkre a minisztérium.

„A tárca alapvető célja, hogy minden munkavállaló valódi béremelésként élje meg az intézkedést” – tették hozzá.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!