Pénteken ott nyílt volna a soproni karikaturista kiállítása, ahol Orbánék kihelyezett kormányülése volt, de az utolsó pillanatban lefújták

2024. március 1. – 18:53

Pénteken ott nyílt volna a soproni karikaturista kiállítása, ahol Orbánék kihelyezett kormányülése volt, de az utolsó pillanatban lefújták
Szénási Ferenc – Fotó: Turi Alexandra
Nagy Márta
Nagy Márta
Soproni tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

„Lehányták a Szénát a padlásról” – jegyezte meg egy soproni keserűen, amikor értesült róla, hogy a városban rendkívül népszerű karikaturista, Szénási Ferenc kiállítása elmarad. A tárlat a sopronbánfalvi Karmelita kolostorban, a kihelyezett kormányüléseknek is rendszeresen helyet adó épületben nyílt volna pénteken. Szerdán délután technikai okokra hivatkozva lemondták a megnyitót és új időpontot sem jelöltek ki.

Széna a padláson címmel nyílt volna a kiállítás a sopronbánfalvi kolostor emeleti kiállítótermében. A tárlat ötlete a szállodaként is működő, egyébként az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. üzemeltetésében lévő kolostorból érkezett a soproni alkotó felé még hónapokkal ezelőtt. Jó hangulatú és együttműködő tervezéssel teltek az elmúlt hetek, Szénási Ferenc már bekeretezve éppen szállította volna a közel száz ötletkarikatúrát és a huszonhét portréképet, amikor telefonon Tama István igazgató technikai okokra hivatkozva lemondta a kiállítást.

Szénási Ferenc karikatúrája
Szénási Ferenc karikatúrája

„Teljesen váratlanul ért a visszalépés, több okból is. Egyrészt a megnyitót megelőző hetekben nyoma sem volt semmilyen problémának. A szervezés során egyszer sem hangzott el, hogy ilyen vagy olyan témájú rajzok mondjuk ne szerepeljenek a kiállítási anyagban. Sőt, a kolostor nagyvonalúan állt a tárlathoz; büfévacsorát is szerveztek, meghirdették az eseményt. Miután új időpont egyáltalán szóba sem került, kénytelen vagyok azt gondolni, hogy valaki cenzúrázott” – mondta el a Telexnek Szénási Ferenc, művésznevén Széna, aki közösségi oldalán is így tudatta követőivel a kiállítás lefújását: CENZÚRÁZVA.

„Olyan, mondhatni már nem példa nélküli eset történt, ami egy demokratikus országban nem történhetne meg”

– tette hozzá az egyébként egyértelmű kifejezéshez.

Szénási Ferenc rajzait mindenki ismeri Sopronban és azon túl is. Rendszeresen publikált a megyei napilapban, egy rövid ideig a Ludas Matyiban is, alkalmi kiadványokat és könyveket is illusztrált, az elmúlt időszakban pedig a fideszes soproni önkormányzat hetilapjának hasábjain jelentek meg rajzai. Utóbbinál ugyan kérték, hogy politikai témájú karikatúrát ne küldjön, de rendszeresen lehozták képi poénjait több mint két éven át. Idén viszont a karikatúrák már kimaradtak a lapból.

A Széna-rajzok, bár reflektálnak a közéleti problémákra, elsősorban az emberi tulajdonságokra fókuszálnak. A művész nem tudja egészen pontosan, melyik karikatúrájával sértett meg egy „kultúracsináló fejest”, abban azonban biztos, hogy nem technikai okok miatt marad el a kiállítása.

Ezt erősíti az is, amit és ahogy a kolostor és üzemeltetője reagált a Telex megkeresésére. Tama István igazgató az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. kommunikációs igazgatójához irányított bennünket. A kérdés egyszerű volt: miért maradt el a kiállítás?

Szelei Balázs közölte, a választ megtaláljuk a honlapjukon. De ott csak ez áll:

„A március 1-jére meghirdetett Széna a padláson kiállítás megnyitó technikai okok miatt elmarad.”

(Ráadásul Széna helyett Szána szerepel a kurta értesítőben.) Újra hívtuk a kommunikációs vezetőt a kérdéssel: miért? „Technikai okok miatt. Ezt írja” – volt a válasz.

Szénási Ferenc karikatúrája
Szénási Ferenc karikatúrája

A karikaturista kisebb sokként élte meg a hirtelen jött elutasítást, de már megnyugodott. „Annyi pozitív üzenetet kaptam és olyan jó ajánlatokat, hogy megvigasztalódtam. Sopronból és külföldről is megkerestek, úgyhogy lesz Széna-tárlat, legfeljebb nem a padláson” – igyekszik humorral megélni a történteket Szénási Ferenc. Elvégre ez művészetének lényege: a poénos, kritikai, túlzó képi ábrázolás.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!