Több millió forintnyi világháborús jóvátételt csaltak ki magyarok a német államtól

2024. március 1. – 13:10

Másolás

Vágólapra másolva

Pénzmosás miatt ítéltek el Zalaegerszegen két nőt, akik hamis dokumentumokkal megszerzett világháborús jóvátételi pénzeket fogadtak el a német államtól – írja az MTI a Zalaegerszegi Törvényszék tájékoztatása alapján.

A két nőt ismeretlenek kérték meg 2018-ban és 2019-ben, hogy saját nevükre vagy gyerekeik részére nyissanak bankszámlákat, amelyekről külföldről érkező pénzösszegeket kell majd fogadniuk.

Az egyik nő öt, a másik négy új bankszámlát nyitott, és ezek számát úgy adták át ismerősüknek, hogy tisztában voltak vele, azokra valamilyen büntetendő cselekményből származó pénz megszerzése miatt volt szükség.

Az ismeretlenek ezután magánszemélyek nevében nyújtottak be jóvátételi kérelmeket a Német Szövetségi Köztársaság Pénzügyminisztériumához. Ezek összege a második világháborúban nemzetiszocialista üldöztetésnek kitett, nem zsidó származású személyek esetében 2556 euró, akkor mintegy 830 ezer forint volt.

Közel egy év alatt összesen 15, többségében nem létező személy adataival, hamis dokumentumokkal igényeltek jogtalanul olyan támogatásokat, amelyekkel a német költségvetést károsították meg.

Az egyik nő számláira összesen 7,5 millió forint érkezett meg, amelyből a nő közel 7,4 milliót adott át készpénzben a megbízójának, és 60 ezer forintot költött magára. A másik nő számláira összesen több mint ötmillió forintot utalt a német állam, amit a banki költségek levonása után mind átadott az ismeretlen tettesnek.

A Zalaegerszegi Járásbíróság mindkét ügyben már az előkészítő ülésen jogerős ítéletet hozott, miután a vádlottak elismerték bűnösségüket és lemondtak a tárgyaláshoz való jogukról. Pénzmosás bűntette miatt az első ügy vádlottját 21 hónap, a második ügy vádlottját pedig 16 hónap börtönbüntetésre ítélte, de mindkét esetben három év próbaidőre felfüggesztette a szabadságvesztés végrehajtását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!