Veszélyben a bankszámlája, intézkedjen! – mondták a csalók, a férfi intézkedett, közel 30 milliót emeltek le a számlájáról

2024. március 1. – 08:36

Másolás

Vágólapra másolva

Információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntette miatt indítványozta a Zalaegerszegi Járási Ügyészség két férfi letartóztatását, akik ahhoz a bűnelkövetői csoporthoz tartoznak, amely 2023. augusztus 22. napján adathalász módszerrel megszerezte egy zalaegerszegi férfi bankkártya adatait, és közel 30 millió forint kárt okozott – derül ki az ügyészség közleményéből.

Az indítvány szerint a zalaegerszegi férfit tavaly augusztus 22-én hívta fel egy ismeretlen nő, aki az OTP Bank munkatársának adta ki magát. A nő közölte, hogy a férfi bankszámlájával kapcsolatban adathalászat gyanúja merült fel, és átadta a telefont egy férfinak, aki megkérdezte, van-e otthoni számítógépe, illetve telefonos mobil alkalmazása.

A gyanútlan férfi igennel válaszolt, mire a hívó megkérte, hogy töltse le és telepítse fel az „Anydesk” nevű számítógépes programot, majd engedélyezze a távoli hozzáférést a számítógépéhez. A férfi a kérésnek eleget tett – abban a hiszemben, hogy azzal megakadályozza a bankszámlájához történő jogosulatlan hozzáférést.

Ezután a férfi bankszámlájáról nyolc különböző természetes és jogi személy bankszámlájára összesen 29 218 000 forintot utaltak át, és több mint fél millió forint értékben telefonos fizető alkalmazással külföldi vásárlást is bonyolítottak az elkövetők.

A nyomozás adatai szerint felmerült a gyanúja, hogy egy hevesi és egy oroszlányi férfi is tevőlegesen részt vett a bűncselekmény elkövetésében, ezért információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntette és pénzmosás bűntette miatt gyanúsítotti kihallgatásukra és őrizetbe vételükre került sor.

Az ügyben ez idáig kihallgatott kilenc gyanúsított közül ketten letartóztatásban vannak, a tegnapi napon őrizetbe vett hevesi és egy oroszlányi férfi tekintetében a bűnismétlés veszélyére és a bizonyítási eljárás megnehezítésének veszélyére tekintettel indítványozta az ügyészség a kényszerintézkedést.

A további három, hasonló módszerrel elkövetett bűncselekmény miatti nyomozást az ügyek összefüggése miatt összevontak ezzel az üggyel.

A netes banki csalásokkal több cikkben foglalkoztunk részletesen. Például itt, ebben a cikkben pedig összegyűjtöttünk pár hasznos jótanácsot is az átverések kivédésére. A Téma podcastban szakértői segítséggel beszéltük át, hogyan kerülhetjük el szinte biztosan az áldozattá válást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!