25 ezer liter gyanús szeszt foglalt le a NAV egy kutyapanziósnál

2024. február 26. – 09:33

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint 25 ezer liter ismeretlen eredetű alkoholt foglaltak le a pénzügyőrök egy szeszfőzdében – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfőn. A pénzügyőrök tavaly decembertől idén január végéig tartottak országos szeszfőzde-ellenőrzéseket, amelyek során több ezer liter alkoholt foglaltak le. Decemberben országszerte 22 bérfőzéssel és kereskedelmi főzéssel foglalkozó szeszfőzdében tartottak váratlan ellenőrzéseket, és 18 esetben tártak fel szabálytalanságokat.

Az egyik ilyen ellenőrzéskor a szeszfőzdét és egyben kutyapanziót is üzemeltető család ingatlanjain több mint 25 ezer liter szeszes folyadék került elő földalatti tartályokból és különböző helyekről. A szesz értéke 150 millió forint volt. A pénzügyi nyomozók a tulajdonossal szemben jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt indítottak eljárást. A bűncselekmény akár 5 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

Január végére a pénzügyőrök több mint 900 főzdébe jutottak el, és kb. 4 ezer liter ismeretlen eredetű alkoholterméket foglaltak le. A súlyos jogsértések mellett több esetben találtak adminisztratív jellegű hiányosságokat és be nem jelentett alkalmazottakat találtak.

A jelenleg hatályos jogszabály szerint párlatot előállítani – a meghatározott mennyiségen túl – kereskedelmi főzésben és bérfőzésben szabad, a kereskedelmi főzés és a bérfőzés engedélyköteles, a magánfőzés bejelentésköteles. Aki engedély és bejelentés nélkül főz párlatot, jövedéki törvénysértés miatt vonható felelősségre, és akár többmilliós bírságra is számíthat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!