„730 nappal közelebb vagyunk a győzelemhez” – mondta Zelenszkij a háború kitörésének évfordulóján

2024. február 24. – 19:30

„730 nappal közelebb vagyunk a győzelemhez” – mondta Zelenszkij a háború kitörésének évfordulóján
(B-J) Justin Trudeau kanadai és Georgia Meloni olasz miniszterelnök, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Alexander de Croo belga kormányfő – Fotó: Benoit Doppagne / Belga Mag / Belga via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

„Minden épeszű ember azt szeretné, hogy véget érjen a háború. De egyikünk se fogja hagyni, hogy véget érjen Ukrajna” – jelentette ki Ukrajna orosz lerohanásának második évfordulója alkalmából küldött videóüzenetében Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök a két évvel ezelőtti támadás évfordulóján az első nagy csatájának helyszínén, a hosztomeli reptéren találkozott Giorgia Meloni olasz, Justin Trudeau kanadai, Alexander De Croo belga miniszterelnökkel és Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével.

Az invázió kezdetén az orosz hadsereg elit légideszant egységei rohammal próbálták bevenni a Kijevhez közeli repteret, melynek hosszú kifutópályája tökéletesen alkalmas lett volna rá, hogy az oroszok gyorsan nagy erőket dobjanak át az ukrán főváros közelébe, lefejezve a kijevi vezetést. Az, hogy ezt a támadást sikerült visszaverni, döntőnek bizonyult a háború első napjaiban. Az oroszok villámháborús terve Kijev gyors elfoglalására épült, de végül két hónap múlva teljesen fel kellett adniuk tervüket a főváros megszállására.

„Két éve sortűzzel fogadtuk az itt földet érő ellenséget. Két év elteltével barátainkat, partnereinket fogadhatjuk itt” – mondta Zelenszkij, aki arról is beszélt, hogy február 24-éről minden ukránnak megvan a maga egyéni emléke. Azt is mondta, hogy „hihetetlenül büszke” minden honfitársára, és megköszönte szövetségeseinek, hogy „mellettünk állnak az igazságban”.

„730 nappal közelebb vagyunk a győzelemhez, és nyerni fogunk” – mondta.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!