Kipaterolják az építészszervezeteket a nekik 70 éve otthont adó ikonikus belvárosi palotából

2024. február 23. – 15:44

Másolás

Vágólapra másolva

Az állam azt tervezi, hogy kiüríti azt a belvárosi épületet, ami jelenleg a Magyar Építész Kamara, a Magyar Építőművészek Szövetsége, a Budapesti Építész Kamara és az Építész Mester Egylet Mesteriskolájának ad otthont – írja a 24.hu. Hogy mi lesz a Nemzeti Múzeum közelében levő értékes épület sorsa, egyelőre ismeretlen, ahogy a hazai építészeti élet legfontosabb szervezetei sem tudják még, mi lesz velük a kilakoltatás után.

Az Ötpacsirta utcai palota 70 éve számít a magyar építészet szimbolikus otthonának – írja nyílt levelében a magyar építészek kiemelkedő alakjait tömörítő Huszonkettes Építészcsoport.

A Budapesti Építész Kamara jelezte, hogy a döntésről csak pár napja értesültek, és tárgyalásokat kezdeményeznek az illetékesekkel és a többi érintettel, hogy megtarthassák az Építészek Házát.

Az illetékes minisztérium az ügyben annyi nyilatkozatot tett, hogy

„Miután az építésszakmával szorosan együttműködve elkészítettük az új magyar építészetről szóló törvényt; a magyar építészeket, érdemeik jogos elismeréseként az újonnan létrehozott Magyar Építészet Napján a korábbiakhoz képest nagyobb odafigyeléssel díjazzuk; most érkeztünk el egy új Magyar Építészeti Központ felépítéséhez, ahol végre, több évtized után, méltó elhelyezésre kerülnek a szakmai szervezetek. A jelenlegi költözés ennek a folyamatnak a része, amely során az érintett szervezetek bevonásával keresünk számukra – az új központ elkészültéig – ideiglenes székhelyet.”

Azt azonban továbbra sem lehet tudni, hogy hová költöznek az építész szervezetek, és mihez kezd a minisztérium a kiürített épülettel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!