Beleénekelt a vadkamerába a szerelmes börzsönyi vadmacska

2024. február 21. – 14:42

Másolás

Vágólapra másolva

A Duna–Ipoly Nemzeti Park (DINPI) rendszeresen posztol a börzsönyi elkerített projektterületen élő, fokozottan védett vadmacskákról, mióta 2022. szeptember 26-án megjelentek a vadkameráik előtt.

A területen rendszeresen jelen van legalább két kifejlett egyed, akiknek 2023 nyarán két kölykük is született. Legutóbb novemberben írtunk róluk, amikor az egyikük egyenesen belenézett a vadkamerába, miközben némi gondolkodás után elegánsan végigsétált egy holtfán.

Nemrég a hímnek újabb fellépése volt, most egy kissé rekedtes szerelmes éneket adott elő a kidőlt holtfán, amivel a pacsmagolási (párzási) időszakban a nőstény figyelmét szeretné felhívni:

Mint a DINPI a Facebook-oldalán írja, a pacsmagolási időszak március végéig tart, ha összejön a nász, a nőstény 63-66 napos vemhességi idő után 3-4 kölyköt hozhat a világra.

A vadmacskák Magyarországon fokozottan védett állatnak számítanak, természetvédelmi értékük példányonként 250 ezer forint. A Wikipedia szócikke szerint Magyarországon vadmacska-populációk élnek az Északi- és Dunántúli-középhegységben (Zemplén, Gömör–Tornai-karszt, Bükk-vidék, Mátra, Cserhát, Börzsöny, Gerecse, Vértes, Bakony), a Gödöllői-dombságban, síkvidékeinken pedig a Duna alsó szakaszán, a Drávát, a Tiszát és a Körösöket kísérő nagyobb kiterjedésű ártéri erdőkben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!