4,3 millió forintba került az utazás, amin együtt emlékezett egy magyar misszionáriusra Novák és Balog

2024. február 21. – 12:46

4,3 millió forintba került az utazás, amin együtt emlékezett egy magyar misszionáriusra Novák és Balog
Novák Katalin és Balog Zoltán Pápua Új-Guineán – Fotó: Sándor-palota

Másolás

Vágólapra másolva

18 639 ausztrál dollárt, vagyis 4 388 372 forintot fizetett a magyar állam Balog Zoltán és egy másik egyházi személy tavaly októberi útja kapcsán az utazásukkal és a tartózkodásukkal összefüggésben – derül ki abból az adatigénylésből, amit a 444.hu olvasója nyújtott be a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz. Az októberi utazásról a Sándor-palota úgy számolt be, hogy magyar államfő először látogatott Pápua Új-Guineára, a két ország között pedig csaknem 40 éve jött létre a diplomáciai kapcsolat.

„Pápua Új-Guinea és Magyarország is keresztény ország, ami szintén alapot ad a két ország közötti jó kapcsolatoknak – jelentette ki Novák Katalin, hozzátéve: a látogatás alkalmat ad arra, hogy megemlékezzenek egy bátor magyar keresztény nőről, Molnár Mária misszionáriusról, aki mintegy 100 éve tevékenykedett itt” – olvasható az elnöki hivatal oldalán.

Az itt megjelent fotókon látható, hogy az akkori elnököt Balog Zoltán református püspök is elkísérte, Novák vele együtt emlékezett Molnár Mária magyar misszionáriusra, egy harangot is átadtak az emlékére. „13 ezer kilométerre jöttünk el, hogy egy csodálatos magyar református asszonynak az emlékét ápoljuk” – mondta akkor Balog.

A Magyar Hang pár napja arról írt, hogy Novák és Balog ausztráliai útja során csak érintette Pápua Új-Guineát, a teljes utazás pedig százmillióba is kerülhetett.

Korábban a Direkt36-nak és a Telexnek több, egymástól független kormányzati, illetve az államfői hivatalhoz közel álló forrás azt állította, hogy a kegyelmi ügyben fontos szerepet játszott Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház vezetője, korábbi miniszter, Novák tanácsadója és régi mentora.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!