Svájcba szökött egy pedofília miatt elítélt, 86 éves magyar férfi

2024. február 20. – 13:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Két éve Svájcba szökött egy most 86 éves magyar férfi, kit 2021-ben azért vettek őrizetbe, mert 12 év alatti személy sérelmére követett el szexuális erőszakot. Ügyében januárban döntött a bíróság, de Svájc nem adja ki – írja a Hvg360.

A lap nyomozása szerint Dancsecs István 2018-ban találkozott egy nővel, akivel élettársi kapcsolatot létesített. Tavasszal és nyáron a nő Vas vármegyei házában laktak, ősszel és télen pedig Dancsecs svájci lakásában – ugyanis a férfinek ottani állampolgársága is van.

Amikor Magyarországon tartózkodtak, a nő két kiskorú unokája náluk töltötte a hétvégéket. Ilyenkor egy ágyban aludtak, és amikor a nő valamiért nem volt otthon, és Dancsecs együtt maradt a lányokkal, a vádirat szerint „többször meztelenre vetkőzött és a kiskorúakat – többek között – simogatta”.

Nem tudni, hogy derült ez ki, de 2021-ben a férfit őrizetbe vették. Bár nem tartóztatták le, a bíróság elrendelte a bűnügyi felügyeletét, ami alapján 4 hónapig nem hagyhatta el a Vas vármegyei települést, ahol élt, és heti egyszer jelentkeznie kellett a rendőrségen. 2022 februárjában meghosszabbították a felügyeletet, de Dancsecs márciusban Svájcba szökött. Annak ellenére, hogy elvileg hetente jelentkeznie kellett volna a rendőrségen, a Vas Vármegyei Főügyészség csak 2022. június 27-én szüntette meg a felügyeletet, és ekkor indult ellene fogolyszökés miatti eljárás. A Szombathelyi Törvényszék cikkünk megjelenése után azzal egészítette ki a tájékoztatást, hogy a férfi ellen fogolyszökés miatt április 1-jén indult nyomozás.

A bíróság 2022. május 3-án nemzetközi, május 13-án pedig európai elfogatóparancsot adott ki ellene, de Svájc nem adja ki a saját állampolgárait. Idén januárban a Szombathelyi Törvényszék két rendbeli, tizenkettedik életévét be nem töltött hozzátartozója sérelmére, folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak bűntette és fogolyszökés vétsége miatt halmazati büntetésül 7 év fegyházra ítélte, és eltiltotta minden olyan foglalkozástól, ami során hatalmi vagy befolyási viszonyban állna 18 évesnél fiatalabb személyekkel. Dancsecs és védője enyhítésért fellebbeztek, így az ítélet nem jogerős.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!