Van még ereje a magyar nyilvánosságnak

2024. február 18. – 10:35

Van még ereje a magyar nyilvánosságnak

Másolás

Vágólapra másolva

Elképesztő héten vagyunk túl. Felbolydult a magyar közélet, vezető politikusok kényszerültek távozásra, a hatalom kommunikációs egysége megrepedt. Talán az őszödi beszéd óta nem futott bele ekkora ki nem kényszerített hibába a kormányzó hatalom.

Ha már őszödi beszéd: az akkori kormánypárt morális alapjait megingató, az egész társadalmat lázba hozó felvételt 2006-ban a közszolgálati rádió hozta le. Ma, közel tizennyolc évvel később a kegyelmi ügyben hiába is vártunk volna hasonlót, sőt biztosak lehetünk benne: ha az állami és az állami hirdetésekből fenntartott médián múlik, az emberek arról sem értesülnek, hogy Novák Katalin elnöki kegyelmet adott annak az embernek, aki a bicskei gyermekotthon igazgatójának pedofilügyét akarta eltussolni.

Abban, hogy mindez mégis napvilágra került, és hogy a kormányzati propagandagépezet később sem tudta átírni a valóságot, alapvető szerepe volt a hatalomtól független, szabad médiának. Amely kitartó újságírói munkával az ügy mélyére ásott, az okokat, felelősöket, részleteket felkutatva és bemutatva, hogy a kormánymédia és a hatalom ne tehesse meg, hogy nem foglalkozik az üggyel.

A Telexnél is megfeszített munka zajlik, lassan kétszáz cikkünk, riportunk, videónk jelent meg a témában, rengeteg kollégánk extra műszakokban dolgozik, özönlenek a levelek, telefonok, újságíróink igyekeznek az újabb és újabb értesüléseket ellenőrizni, mindennek a lehető legpontosabban utánajárni. Az új információkkal, a felmerülő kérdésekkel aztán szembesítjük az érintetteket, és a tőlünk telhető legnagyobb körültekintéssel és alapossággal tájékoztatjuk az olvasóinkat arról, ami körülöttünk zajlik.

Nem hangzik ez óriási dolognak, hiszen minden újságnak ez lenne a feladata, Magyarországon azonban az állam által eltorzított médiapiacon ez mégsem magától értetődő. Sokan függenek a hatalomtól, és a központi üzeneteket közvetítik, propagandát harsogva az igazság helyett. Mi azért tudunk másképp működni, mert olvasóink mellettünk állnak, több tízezer támogató segít minket rendszeres és alkalmi mikroadományokkal, az újság tulajdonosai pedig mi magunk vagyunk.

Jó látni, hogy ezekben a kiemelt időszakokban milyen sokan követik a Telexet. Havi összevetésben már 2,4 millió ember olvas minket szerte az országban, februárban eddig csaknem 57 millió oldalmegtekintést regisztráltunk. Ebben a hónapban már piacvezető helyre kerültünk az oldalon eltöltött napi átlagos időt jelző mutatóban, vagyis az összes híroldal közül februárban eddig a Telexen időzött a legtöbbet egy-egy olvasó naponta.

Köszönjük nektek, hogy velünk vagytok, hogy három év alatt veletek közösen sikerült létrehozni az egyik legnagyobb magyar híroldalt, amely több millió ember tájékozódását segíti szerte az országban. Az elmúlt hét megmutatta, mekkora ereje van a nyilvánosságnak. Ha van egy fontos sztoritok, vagy ha információt osztanátok meg, továbbra is forduljatok hozzánk bizalommal, igyekszünk minden, a nyilvánosságra tartozó ügyet feltárni és bemutatni. Ha pedig megtehetitek, támogassátok a Telexet anyagilag is, hogy működni, fejlődni, dolgozni tudjunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!