Egységesítették a nem lakossági vízdíjakat, egy cégnek 192 ezer forintra ugrott a számlája

2024. február 18. – 09:37

Másolás

Vágólapra másolva

Míg korábban hat köbméterért valamivel több mint ötezer forintot kellett fizetnie egy nyílászárók gyártásával foglalkozó cégnek, addig idén már 3 köbméteres fogyasztásra 192 ezer forintot számláztak ki nekik. A változásnak az az oka, írja a 24.hu, hogy januártól egységesítették a nem lakossági fogyasztókra vonatkozó új, átfolyási átmérő alapján számolt ivóvíz- és szennyvízalapdíjakat. A Nafa Faipari Kft.-nek a Kaposvári Víz- és Csatornamű Kft. számlázta ki az összeget.

A lap utánanézett, hogy a cég számlája az átfolyási átmérő miatt ugrott meg, mert a vállalatnál 100 mm-es átfolyási átmérőt szereltek be, amiről állítólag nem tudott a cégvezető. A számla mérséklésére megoldás lehet az átfolyási átmérő méretének csökkentése, írja a 24.hu, csakhogy ennek is jelentősek a költségei: szükség van rá egy vízigényszámításra egy szaktervezőtől, valamint a területileg illetékes katasztrófavédelmi igazgatóság hozzájárulása is, a dokumentumok pedig 30 napon belüliek kell legyenek. Valamint a költségek a cserét kérő céget terhelik.

A lapnak a vállalat vezető azt mondta, hogy úgy tudja, más cégvezetők is reklamáltak már a számlák miatt. Hozzátette: ha nem sikerül lecsökkenteniük az átfolyási átmérőt, és a jövőben havi kétszázezer forint körüli vízszámlákat fognak kapni – ami éves szinten már 2,4 millió forint lesz a korábbi 50–60 ezer forint helyett – akkor ezt kénytelenek lesznek a vevőikre terhelni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!