Nyílt levélben fordult Balog Zoltán ügyében a Református Zsinathoz Kálmán Olga

2024. február 13. – 12:24

Másolás

Vágólapra másolva

Kálmán Olga a Demokratikus Koalíció nevében nyílt levélben fordult a Magyarországi Református Egyház Zsinat Elnökségéhez: a levélben a Direkt36 Telexen megjelent cikkére hivatkozva többek között arról kérdezi az elnökséget, hogy van-e tudomásuk arról, hogy Balog Zoltán a fent említett kegyelmi döntés érdekében lobbizott volna Novák Katalin köztársasági elnöknél, ha pedig nem tudtak erről, indult-e vizsgálat a Direkt36 cikkének megjelenését követően. Kérdezte azt is, tudnak-e arról, hogy K. Endre és Balog Zoltán felvették egymással a kapcsolatot a kegyelmi ügyben, továbbá érdeklődött az elnökség álláspontjáról is.

A DK közleményt is kiadott hol bujkál Orbán Viktor címmel.

Hogy lehet az, hogy lemond a köztársasági elnök és egy volt miniszter, a miniszterelnök mégsem szólal meg 4 napja?

– tették fel a kérdést. Azt a kérdést is felvetették, hol bujkál Orbán Viktor, amikor a volt miniszterének exférje tálal ki a kormány korrupciós ügyeiről és arról, hogy az igazi felelősök nők szoknyája mögé bújtak?

Tompos Márton, a Momentum alelnöke úgy fogalmazott, hogy “itt az ideje, hogy Balog Zoltán is kövesse Varga Judit és Novák Katalin példáját. Utána már csak a főbűnös, Orbán Viktor marad hátra.”

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője szerint Balog több ponton hazudik is. “Azt állítja többek között, hogy amikor ő 2016-ban kitüntette a bicskei gyermekotthon igazgatóját, és utána kiderült, hogy V. János egy gyerekeket erőszakoló pedofil bűnöző, akkor „ő” rendelt el vizsgálatot. Az igazság ezzel szemben az, hogy már hetekkel Balog állami kitüntetése előtt folyt a rendőrségi nyomozás Vásárhelyi ellen, tehát elképzelhetetlen, hogy valaki ne szólt volna az akkori EMMI-miniszter Balognak arról, kit is akar ő valójában kitüntetni” – jelentette ki Facebook-posztjában.

Közben az MSZP benyújtotta az Alaptörvény-módosítást a közvetlen elnökválasztás érdekében, írja közleményében a párt. Emellett parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezik az elnöki kegyelem miniszteri előkészítésének, ellenjegyzési gyakorlatának felülvizsgálata érdekében. Ehhez összegyűlt a szükséges 40 országgyűlési képviselői aláírás is.

A közlemény szerint az MSZP 1989 óta javasolja a közvetlen köztársaságielnök-választás rendszerének bevezetését. A köztársasági elnöknek a nemzet egységét kell kifejeznie, és őrködnie kell az államszervezet demokratikus működése felett. Nem viselheti ezért ezt a tisztséget egy olyan személy, aki pártkatonaként csak a kormány akaratát hajtja végre. A jogállamiság helyreállításának fontos eleme, hogy a köztársasági elnök független legyen a végrehajtó hatalomtól.

A Párbeszéd törvényjavaslatot nyújt be a parlamentnek és petíciót is indít annak érdekében, hogy a mandátumukat ki nem töltő köztársasági elnökök ne kapják meg az őket egyébként életük végéig megillető juttatásokat – ezt az MTI szerint keddi online sajtótájékoztatóján közölte a párt szóvivője. Barabás Richárd hangsúlyozta, indítványuk nem vonatkozna az egészségügyi okokból történő lemondásra.

Az ellenzéki politikus szerint egy bukott köztársasági elnöknek nem járhat az a megbecsültség, ami egy, a mandátumát tisztességgel végigvivő államfőnek járna.

A Mi Hazánk is vizsgálóbizottságot kezdeményez: mint az MTI-hez eljuttatott közleményükben írták, Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter korábbi férje, aki maga is magas állami pozíciókat töltött be, rendkívül súlyos vádakat fogalmazott meg Rogán Antal propagandaminiszter személyével kapcsolatban, amelyek ha igaznak bizonyulnak, Rogán Antalnak nincs helye a közéletben.

Szerintük a vizsgálóbizottságnak tisztáznia kell többek között azt is, hogy Rogán „visszaél-e a titkosszolgálatok irányításával, és azokat személyes, illetve pártcéljaira törvénytelenül használja-e, továbbá, hogy ”a kormányzati kommunikáció működtetése során milyen mértékű túlárazásokat eszközölnek."

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!