Meghalt Major Imre, technikai Oscar-díjas szoftverfejlesztő

2024. február 13. – 12:33

Másolás

Vágólapra másolva

48 éves korában meghalt Major Imre szoftverfejlesztő, aki 2014-ben technikai Oscar-díjat kapott több társával együtt. A férfi halálhírét egy volt osztálytársa osztotta meg néhány napja, a bejegyzést a Ripost vette észre.

Major egyike volt azoknak, akik 2014-ben technikai Oscart kaptak egy Mudbox nevű, 3D-modellező szoftver fejlesztéséért. A Dehir.hu ekkor így számolt be a hírről: a Mudbox nevű, 3 dimenziós modellező szoftver fejlesztőit Major Imrének és Kőhegyi Csabának hívják. A szobrászprogramot olyan filmek munkálatainál használták, mint például az Avatar és a Harry Potter-mozik, vagy a Pi élete. De számítógépes játékok, így a Medal of Honor elkészítésénél is alkalmazták".

Major Imre ekkor azt mondta a lapnak, hogy történetük mesébe illő, mivel 2004-ben egy apróhirdetésre jelentkezett kollégájával, Kőhegyi Csabával. A feladó nem más volt, mint az éppen Új-Zélandon forgó Gyűrűk Ura-produkció, ahol három grafikus – Andrew Camenisch, Tibor Madjar és Dave Cardwell – keresett olyan programozót, aki a filmes lények megformálására alkalmas szoftvert készít. A fejlesztés bejött, később a már említett filmek mellett több Pixar- és Disney-filmben is alkalmazták a szoftvert.

A 2014-es díjátadón Major Imre személyesen nem vett részt, de érdekes meghallgatni, ahogy Michael B. Jordan megpróbálja kiejteni az ő, és társa, Kőhegyi Csaba nevét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!