Ötvennégy ember ellen emeltek vádat, akik korrupciós hálózatban intézték a nyertes uniós pályázatokat

2024. február 12. – 10:47

Másolás

Vágólapra másolva

A Központi Nyomozó Főügyészség 54 személy ellen (25 jogi személy érintettségével) emelt vádat vezető beosztású hivatalos személy által az előnyért hivatali kötelességét megszegve, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt a Budapest Környéki Törvényszéken.

Az ügyben 108 európai uniós forrásból finanszírozott (főként a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében kiírt) pályázat, valamint további 8 hazai forrású (az Egészségügyi Támogatási Program keretében benyújtott) pályázat érintett. A benyújtott kérelmekkel igényelt támogatás összértéke meghaladja a 25 milliárd forintot.

A vádirat szerint egy hivatalos személy jól szervezett korrupciós hálózatot épített ki, amelyben széles körben tartott kapcsolatot projektmenedzserekkel és pályázó cégek vezetőivel. Ez az ember az általa képviselt hivatalos személyi kör közreműködésével milliós összegekért cserébe elintézte a pályázatok nyertességét, az ellenőrzések cégek számára kedvező lefolytatását, valamint a pályázatokkal kapcsolatos kérelmek pozitív elbírálását.

A nyomozásban a főügyészség több mint 300 pályázatot vizsgált meg, 50 helyszínen tartott kutatást és 600-nál is több bűnjelet foglalt le. Az ügyben 100 ezer oldalt meghaladó nyomozati irat keletkezett, a vádirat közel 400 oldalas.

Vádiratában a főügyészség 12 hivatalos személlyel szemben letöltendő börtönbüntetés, több millió forintos pénzbüntetés és a köztisztviselői foglalkozástól történő végleges eltiltás, míg az érintett cégekkel szemben pénzbírság kiszabására tett indítványt.

A korrupciós szervezet első embere által elkövetett bűncselekmények 5-15 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendők. Arra az esetre, ha a vádlott az előkészítő ülésen a bűncselekmények elkövetését beismeri, a főügyészség 10 év börtönbüntetést indítványozott.

A hivatalos személyeket érintően a vádiratban a főügyészség közel 1 milliárd forint korrupcióból származó vagyon elkobzására is indítványt tett. Vagyonelkobzás biztosítása céljából a terheltektől és hozzátartozóiktól lefoglalásra és zár alá vételre kerültek mindazon vagyonelemek, amelyek nem álltak arányban az igazolható jövedelmi viszonyaikkal.

Az eljárás során a gyanúsítottak közül többen is feltáró jellegű beismerő vallomást tettek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!