Egy ügyeletes orvos jut 100 ezer emberre Szentendrén

2024. február 8. – 07:52

Egy ügyeletes orvos jut 100 ezer emberre Szentendrén
Mentő Márton, a gyermekrohamkocsi kabalája az Országos Mentőszolgálat mentőnapján a budapesti Városligetben 2023. szeptember 2-án – Fotó: Lakatos Péter / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Pest megyében az új ügyeleti rendszerben az 52-ből 18 ellátóhely marad 1,3 millió lakosra, írja a Népszava. A Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnökségi ülését követő sajtóbeszélgetésen szerdán Karácsony Gergely főpolgármester, Gémesi György gödöllői, Fülöp Zsolt szentendrei és Wittinghoff Tamás budaörsi polgármester arról beszéltek, hogy erősen bíznak abban a kormányzati ígéretben, hogy ha indokolt, változtatnak.

Az új rendszerben a szentendrei ügyeletre 100 ezer ember ellátása jut, ez egyetlen ügyeletes orvos számára megoldhatatlannak tűnik.

A néhány napja életbe lépett új rendszerben a 1830-as ügyeleti segélyhívón gyakran senkivel nem lehet beszélni, a hosszú várakozás alatt Győrfi Pál egészségnevelési tanácsait hallgathatják a gyors beavatkozásra szoruló betegek, írja a lap.

Jóval szűkebbé vált a gyermekorvosi ellátás is, mostanra mindössze Érden, Vácon és Cegléden lehet ügyeleti időben elérni.

Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere a beszélgetésen az mondta, hogy elindítottak egy kérdőíves rendszert, ahol azok véleményét várják, akik már találkoztak az új ügyelettel. Fülöp szerint például mivel Tahitótfalun nincs híd a Duna váci partja felé,

így este nyolckor, miután elment az utolsó komp, csak az M0-s hídon lehet eljutni a váci gyermekorvosi ügyeletre.

Gulyás Gergely a múlt héten a kormányinfón azt mondta, hogy az önkormányzatok magánszolgáltatóval is biztosíthatnak ügyeleti, sürgősségi ellátást. Csakhogy ennek a jogi lehetőségét megszüntették.

„Hiába írtam még a kormányinfó után rögtön Gulyás Gergőnek egy levelet, és kértem, jelezze, milyen jogszabály teszi lehetővé, hogy azt tehessük, amit mond, választ a mai napig nem kaptunk” – mondta Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!