Szabadnapos orvos segített újraéleszteni egy férfit, aki a Széll Kálmán téren esett össze

2024. február 2. – 16:23

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken egy 40 év körüli férfihoz hívták ki a mentőket, miután összeesett a Széll Kálmán téren. Miközben a kiérkező mentősökre vártak, többen is a bajba jutott segítségére siettek, köztük egy szabadnapos orvos is, aki észlelte, hogy már nem lélegzik – derül ki az Országos Mentőszolgálat Facebook-posztjából.

Az orvos megkezdte az újraélesztést, míg a mentők a helyszínre értek és emelt szinten tudták folytatni az életmentést. Az OMSZ posztja szerint az időben megkezdett mellkasi nyomások sikerre vezettek és a férfit stabil állapotban szállíthatták kórházba a mentők. A mentők gratuláltak az életmentésben résztvevőknek, a férfinak pedig gyors felépülést kívántak.

Cikkünk megjelenése után egy olvasónk, Levente, aki Pécsen orvostanhallgató, jelezte a Telexnek, hogy ő is részt vett a mentésben. Mint írta, a SzívCity applikáción keresztül kapott értesítést a balesetről és azonnal rohant is a helyszínre, majd személyesen végezte a mellkaskompressziót az OMSZ posztjában szereplő férfival felváltva. Levente azt írta, szeretné felhívni a figyelmet az applikáció fontosságára. A SzívCity leírása szerint „egy virtuális közösség, melynek önkéntes tagjai készek megmenteni a keringésleállás (a hirtelen szívmegállás) köztéri áldozatait”. A honlapon található adatok alapján eddig 5098 riasztás jött az appon keresztül, és 44 sikeres újraélesztés történt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!