Álrendőrként büntetett külföldi sofőröket egy férfi az M3-ason

2024. február 1. – 09:12

Másolás

Vágólapra másolva

Négy év börtönbüntetést kért az illetékes ügyészség arra a férfira, aki álrendőrnek adta ki magát, és 2022 októberében és 2023 elején az M3-as autópályán pénzt szedett így be külföldi sofőröktől, írja a Heves Vármegyei Főügyészség csütörtöki közleményében. A férfit kétrendbeli, hivatalos minőség színlelésével elkövetett zsarolással, valamint szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalás vétségével vádolják.

A vád szerint a férfi 2022 októberében az M3-as autópályán, Kál térségében haladt az autójával, melynek hűtőrácsán és ablakán kéken villogó, megkülönböztető jelzést adó eszközt szereltek engedély nélkül. A férfi ezután a leállósávban hivatalos rendőri eljárás színlelésével – nyakában egy okirattal – megállított egy külföldi rendszámú autót, és elkérte a sofőr iratait, majd közölte vele, hogy gyorshajtás miatt 20 000 forintra megbünteti. A sofőr, abban a tudatban, hogy a férfi rendőr, a felszólításnak eleget tett, és kifizette a valótlan büntetést.

A másik két – már 2023 elején történt – esetben a módszer hasonló volt azzal az
eltéréssel, hogy a férfi a pénzszerzés érdekében előállítással, illetve a járműve
lefoglalásával fenyegette meg a külföldi sofőröket, amennyiben nem fizetnek neki több tízezer forintnyi készpénzt. A fenyegetések olyan komoly félelmet keltettek a
sofőrökben, hogy mindkét esetben átadták neki a pénzt.

Az egyik ilyen esetben mivel a sértettnél nem volt elegendő készpénz, a férfi a saját kocsijába ültette át a külföldi sofőrt, majd őt a legközelebbi – gyöngyösi –
bankautomatához vitte, és a pénzfelvétel és átadás után fuvarozta vissza az autópálya egyik pihenőhelyén hagyott kocsijához.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!