Sokszorosára emelik a cigány származású, rendőrnek készülő középiskolások ösztöndíjait

2024. január 31. – 22:24

Másolás

Vágólapra másolva

Emelnek a roma származású, rendőrnek készülő középiskolás fiatalok ösztöndíjain – derült ki a Magyar Közlöny Értesítőjéből.

A középiskolákban és a szakiskolákban rendőrnek tanuló cigány származású fiatalok több különböző szociális vagy tanulmányi ösztöndíj pályázatot adhatnak be, ha a tanulmányi átlaguk eléri a 3-ast, és nem buknak semmilyen tantárgyból. Legutóbb 2010-ben rögzítették ezeknek az ösztöndíjaknak az összegét.

A mostani módosítások értelmében az eddigi 25 ezer forintos ruházkodási segélyt megduplázzák, a tanszerek beszerzését pedig már nemcsak 4500, hanem 15 ezer forint értékben támogatják. A legnagyobb különbséget a havonta kiutalt tanulmányi ösztöndíjaknál láthatjuk: egy 3-as átlaggal rendelkező tanuló havi 10 ezer forintot kaphat a korábbi 2 ezer forint helyett, az ötös tanulók pedig 25 ezer forintot kaphatnak havonta, ami szintén ötszöröse a 2010-ben megállapított ösztöndíjnak.

A pályázatot nyert tanulók részére a mindenkori diákhitel részarányos összegén is változtattak, szintén ötszörös szorzóval.

Emellett a 4,51 tanulmányi átlag felett teljesítő tanulók „szakmai napot” tölthetnek el a területileg illetékes rendvédelmi technikumban vagy a ROKK Rendőrképző Akadémia adyligeti vagy szegedi Járőrképző Tagozatán.

A módosítás célja a roma származású fiatalok tanulmányai eredményes befejezésének elősegítése, továbbá a rendőrség utánpótlásának segítése – írják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!