Idén januárban duplaannyi baleset történt a vasúti átjárókban, mint tavaly

2024. január 28. – 11:06

Másolás

Vágólapra másolva

Januárban eddig kétszer annyi baleset történt vasúti átjárókban, mint a tavalyi év hasonló időszakában – hívta fel a figyelmet a MÁV közleménye a veszélyes balesetekre.

Az év első hónapjában eddig történt hét baleset könnyű sérülésekkel járt, az ok pedig jellemzően újra a figyelmetlenség és a KRESZ-szabályok megszegése volt. Vasárnap délelőtt is történt ütközés, egy autó a vonat oldalának hajtott Fehérvárcsurgónál – írják.

A januárban bekövetkezett baleseteket a járművezetők figyelmetlensége okozta. Csak egy esetben fordult elő, hogy a vasúti átjáróban rekedt műszaki hibás jármű miatt történt baleset. Ilyenkor azonnal el kell hagyni a kocsit, és a 112-es segélyhívót kell értesíteni.

A tavalyi évben jelentősen csökkent a vasúti átjárókban történt balesetek száma az előző évhez képest. 2023-ban a KRESZ megszegése vagy a közlekedők figyelmetlensége miatt 61 baleset történt vasúti átjáróban, amely a megelőző év adataival összehasonlítva egyharmadával kevesebb. Ezek közül nyolc eset volt halálos, kilenc áldozattal, és hat baleset végződött súlyos sérüléssel, 17 sérülttel.

A balesetek során elhunytak száma is jelentősen csökkent a tavalyi évben. Emellett az elmúlt 15 évben vasúti átjáróban nem történt a vasút hibájából halálos kimenetelű baleset, azokat minden esetben a közúton közlekedő figyelmetlensége vagy a KRESZ-szabályok megszegése okozta.

A MÁV körültekintő közlekedésre és a KRESZ betartására kéri a járművezetőket, kerékpárosokat és gyalogosokat, és csak akkor hajtsanak át a vasúti átjárón, ha kétséget kizáróan meggyőződtek arról, hogy semmilyen veszély nem akadályozza az áthaladást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!