TGM: Nem kell azt képzelni, hogy Orbán Viktor rendszerében Orbán Viktor hívei boldogan élnek

2024. január 27. – 22:15

Másolás

Vágólapra másolva

Tavaly januárban, 74 éves korában halt meg Tamás Gáspár Miklós filozófus, közíró, a Szabad Demokraták Szövetségének egykori országgyűlési képviselője. A Partizán TGM halálának egyéves évfordulójára publikált egy interjút, amelyet még 2020-ban vettek fel vele egy dokumentumfilmhez, ami végül nem készült el. A posztumusz videóban TGM beszél az Orbán-rendszerről, a magyar társadalom boldogtalanságáról és arról is, mitől működik még az a rendszer, amit sokszor főleg azok nem kedvelnek, akik a haszonélvezői.

A megbukott rendszerváltás

„A szabadságszerető emberek számára a rendszerváltás által megteremtett politikai és jogi szisztéma gyengeségére fény derült. Nem tudta megvédeni a magyar népet Orbán Viktor önkényuralmától. Nem volt rá alkalmas.”

– mondta az interjúban TGM, aki szerint mára mindenki látja már, hogy a mostani rendszer milyen. TGM arról beszélt, hogy a mai napig az a helyzet, hogy az ultrakapitalista, autokratikus és diktatórikus rendszerrel szemben egy olyan ellenzék áll, ami többségében szintén ultrakapitalista. Szerinte ez az ellenzék nem áll ki a magas ÁFA vagy az egykulcsos adóval szemben, miközben „nincs olyan baloldal, ami ne volna az ÁFA ellen”.

A filozófus szerint azonban ilyet Magyarországon nem tapasztalunk, mert ezek a tőkének és a felsőközéposztálynak is előnyösek. A kapitalizmushoz pedig úgy állnak az emberek, mint Orbán hatalmához:

„Rengeteg ember, különösen azok, akik nem jártak rosszul, elfogadja a kapitalizmust és használja az előnyeit. De nem szereti.”

Az antikapitalizmus TGM szerint nemcsak, sőt, elsősorban egyáltalán nem a munkásosztályra jellemző, hanem átfogja a társadalmat: „nem jó senkinek egy rendszer, amiben mindenki anyagias. (…) Kapitalizmusban élni nem jó, nem kellemes, csúnya.”

TGM példának azt hozta, hogy ezt jól jelzi a közterületek állapota, ami vacak, mert „ami közös, az már nem ér semmit. Ez egy rossz társadalom, és ezt mindenki tudja”. Szerinte azonban az emberek ettől nem lesznek boldogok, mégis beletörődnek.

A magyar baloldal és a fasizmus

„Ez nem lett egy szép világ, nem lett barátságos. Nem tekintélyt parancsoló, nem vonzó” – összegezte a 2020-ban látható helyzetet TGM. Szerinte a mostani társadalom „nagyon boldogtalan, nagyon gonosz, nagyon romlott társadalom, és mindenki tudja, hogy az. Ez az érdekes dolog”. Ebben a társadalomban pedig nem tévesztik meg az embereket, csak azért hisznek az emberek babonákban, mert „megspórolnak vele egy nagyon kellemetlen gondolatot. Azt, hogy közreműködője, tagja és cinkosa vagyok egy olyan társadalomnak, amit én magam is megvetek” – TGM szerint ettől lesz az ember végül fasiszta.

„Senki nem mondja, hogy gyere velem, lesz itt egy szebb világ, mert senki nem hinne neki.”

– mondta TGM, aki szerint az emberek félnek a reménytől: azt pedig nem látni, hogy ebből hogy tud kimászni a társadalom. A filozófus szerint eddig minden, aminek hatása volt Magyarországra, az Nyugatról jött, de itthon nincs antikapitalista és szabadságpárti baloldal. TGM felhozta azt is, hogy Magyarországon leírják az újságok, hogy „antifasiszta csürhe” és a II. világháborús katonákra is „hősies harcosokként” hivatkoznak: „Nincs még egy ország, ami ezzel azonosul” – tette hozzá.

„Kétségkívül mindenfajta baloldali mozgalom megbukott (...), mert a baloldali mozgalom is hordoz magával rettenetes bűnöket”

– mondta TGM, példának hozva a szovjet rezsimet: ezzel, akkor is szembesül a baloldal, ha közben nem azonosul vele. Szerinte forradalmi baloldal ma Magyarországon nem nagyon van, „parlamenti úton leváltani a kapitalizmust viszont nevetséges gondolat”. Úgy látja, Magyarországról hiányzik a klasszikus baloldal, amely a népfelkelésben, az utcára vonulásban hisz. De, hozzátette, „sikerek nélkül a legnagylelkűbb mozgalmak is elhalnak”.

TGM szerint ma már nem bízik senki a parlamentalizmusban. Kilátástalannak vázolta fel Magyarország helyzetét, de hozzátette, „a helyzet már sokszor volt kilátástalan” és időnként meglepő módon „mégis történik valami a szabadság érdekében”. Bár szerinte ez nem lesz egyhamar. Beszélt arról is, hogy a mai rendszer belőle dühöt vált ki, illetve részvétet azok iránt, akik „semmit nem tesznek azért, hogy jobban éljenek”:

„Nem kell azt képzelni, hogy Orbán Viktor rendszerében Orbán Viktor hívei boldogan élnek.”

Menekültügy, értelmiség

„Az ellenzék mint szellemi intellektuális szervezet alig létezik” – mondta TGM, aki a kormány 2015-ös menekültválságról beszélve azt is hozzátette, hogy „a legnagyobb idegengyűlölet mindig azokon a területeken van, ahol nincsenek idegenek.” Szerinte az, hogy akkor spontán érzelmi reakcióból sokan segítettek a menekülteken, leválasztandó a xenofóbiáról: mert miután elmentek innen a menekültek, bekövetkezett egy átértékelés, hogy „mi lett volna, ha”.

TGM szerint két másik dolog „egy struktúra átértékelése meg enni adni valakinek aki éhezik”, és erre Orbán is rájött. Arról is beszélt, hogy szerinte külön vicces volt, hogy Merkel lett a kormány szemében a bűnban, miközben „nem a kerítés állította meg őket [a menekülteket], hanem az, hogy eljutottak Németországba”.

Beszélt arról is, hogy Magyarországon azáltal van belső béke, hogy nincs remény. „Ez egy rosszkedvű társadalom, ami beletörődött abba, hogy így kell élnie” – mondta a magyar társadalomról, amely szerinte filozófiaellenes, és ha meghall egy mondatot, amely esetleg eszmére utal, „dührohamot kap”. Szerinte cinizmus és gyanakvás jellemző Magyarországon és az egész világban, ahogy az elbarbárosodás tünetei is látszanak: például kevesebb könyv jelenik meg, megszűntek a közművelödési intézmények.

„Egy olyan országban élünk ahol vannak kétségkívül tehetséges alkotók, csak a közönségük megszűnt” – mondta TGM. Hozzátette, „az újságokat olyan emberek írják, akik láthatólag életükben nem olvastak el egy könyvet.”

„Egy nyelvtanilag helyes, jó stílusú, magyaros mondat megfogalmazása teljes mértékben kívül esik a legtöbb magyar diplomásnak az életlehetőségein. Ez kétségtelenül sajátos helyzet”.

Beszélt arról is, hogy a kormány sem ötletes, amit csinál, az rombolás és „mindenfajta invenció nélküli vagyon felhalmozása. Ahhoz nem kell ész, ahhoz csak hatalom kell”. TGM szerint „az, hogy az idegenek hibásak, ez a legrégebbi érv a politikában amióta a világ világ. Ehhez azért nagy intelligencia nem kell.” Hozzátette, a baloldalinak nevezett oldalak ugyanúgy előítéletesek, például az erdélyi magyarsággal szemben.

Orbán teljesítményei

TGM arról is beszélt, hogy már csak pszichológiailag is jót tenne az országnak, ha Orbán Viktor nem lenne egy darabig hatalmon. Ugyanis Magyarországon már „kamaszok nőnek fel, akiknek egész életükben Orbán Viktor volt az ország vezetője. Az Orbán-korszak gyermekei”. Szerinte az Orbán-rendszer nem hasonlít Ceaușescu-éra, maximum a retorikája hasonló. Kifejtette, hogy Orbánnak volt egy karizmatikus korszaka, amikor hatalmas remény és bizalom volt iránta: „voltak demokratikus aspektusai az ő autoritarizmusának.”

„Úgy nézett ki egy pillanatig, hogy ilyen populista-totalitárius irányba megy el egy ilyen óriási szervezettel, de megint milyen okos volt Orbán Viktor, mert ő pontosan tudta, hogy ez pünkösdi királyság, ezért szüntette meg a polgári köröket” – mondta TGM, aki szerint Orbánnak nem kellett olyan kör, ami felbomlik. Orbán ezután TGM szerint berendezkedett egy, a '60-as éveket idéző, „rosszkedvű, autoritárius rendszerbe”.

„Ez ma egy nagyon rosszkedvű ország, amely engedelmeskedik, sőt, amely hagyja magát meggyőzni csomó dologról, de ez csupa negatívum.”

– mondta TGM, aki példának hozta azt, hogy ne jöjjenek idegenek, ne legyen rendetlenség, ne beszéljenek a cigányok és az értelmiség, illetve „ne avatkozzanak bele a jogvédő csoportok a mi homofóbiánkba meg a mi rasszizmusunkba”. Szerinte ezekben a gondolatokban nincs semmilyen eszmény, konzervatív sem, csak a gyűlölet: „ez az egész tíz esztendő konzervatív szempontból nézve is kudarc”.

TGM Orbán teljesítményeiről azt mondta, hogy már az hatalmas eredmény, hogy hatalmon tudott maradni „úgy is, hogy nem szeretik”. Emellett Orbán TGM szerint negatív eredményeket ért el, mint például, hogy „az ország nincs eladósodva. Milyen eredmény ez? Én sem vagyok eladósodva. Na és?”. TGM arról is beszélt, hogy Magyarországon a közigazgatás romokban van, a hagyományos intézmények, a posta és a vasút kész csoda, hogy működnek, mert „néhány önfeláldozó ember még fenntartja ezeket a szolgáltatásokat”. Szerinte az sem baj, hogy késnek a vonatok, mert már az is valami, hogy járnak egyáltalán. TGM az interjú végén Orbánról még hozzátette:

„Jelentős teljesítmény, hogy még mindig Orbán Viktornak hívják a miniszterelnököt, és lehetséges, hogy még egy darabig annak fogják hívni. Tekintettel arra, hogy semmilyen államférfiúi teljesítmény nem fűződik a nevéhez, ez azért valami!”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!