Egy rendőr segítségével raboltak 580 millió forintot, 30 százalékos részt kért cserébe

2024. január 27. – 09:39

Másolás

Vágólapra másolva

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség őrizetbe vett egy rendőrt és felbujtóként elkövetett különösen nagy vagy ezt meghaladó értékre elkövetett rablás bűntette miatt gyanúsítottként hallgatta ki.

Az ügyészség közleménye szerint a rendőr 2014 nyarán tudomást szerzett arról, hogy nagykereskedelmi tevékenységet végző kínai állampolgárok jelentős összegű, akár több százezer eurót elérő készpénzt tartanak a budapesti otthonukban, illetve meghatározott rendszerességgel a pénzt sporttáskákba csomagolva egy szlovákiai bankba szállítják.

A rendőr rávette egy ismerősét, hogy hozza őt össze bűnöző életmódot folytató személyekkel azért, hogy segítségükkel a kínai sértettek pénzét erőszakkal megszerezzék. A tippadásért a rendőr a bűncselekmény elkövetéséből származó vagyonból 30 százalékos részesedést kért.

A megkeresett személy elfogadta az ajánlatot és csoportot szervezett a rablás végrehajtására. A rendőrtől származó információk alapján több alkalommal megfigyelték a sértetteket, az elkövetéshez rendőri egyenruhához hasonlatos ruházatot és gépkarabélyt szereztek be, illetve a kivitelezéssel kapcsolatban több megbeszélést tartottak, ahol a rendőr is jelen volt.

Ezt követően 2014. szeptember 29-én kora reggel hat férfi fegyverrel megtámadta a kínai állampolgárokat és a náluk lévő – részben euróban és dollárban rendelkezésre álló – több mint 580 millió forint átadására kényszerítették őket.

A rendőr a megállapodás ellenére kisebb összegben részesült az erőszakkal megszerzett pénzből, de még a rablás napján 60 millió forint értékű valutát vett át a bűncselekmény elkövetőitől.

A minősített rablás bűntettét tettesként elkövető vádlottakat a héten jogerősen elítélték. Egyikük a másodfokú bírósági eljárásban 2024. január 15-én megnevezte a férfit a bűncselekmény felbujtójaként.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) feljelentésére indult ügyben a nyomozó ügyészség az NVSZ és a Terrorelhárítási Központ közreműködésével pénteken elfogta, majd gyanúsítottként hallgatta ki a rendőrt és indítványozta letartóztatását. A kényszerintézkedés elrendeléséről a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsa szombaton dönt.

A rendőr elöljárója intézkedett a gyanúsított szolgálati jogviszonyának azonnali megszüntetéséről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!