Már itthon is több az influenzás beteg, mint a covidos

2024. január 27. – 08:47

Másolás

Vágólapra másolva

Már Magyarországon is több az influenzás, mint a covidos beteg, ugyanúgy, mint szerte Európában, írja a Qubit.hu. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) csütörtökön közölt tájékoztatója szerint közel kétszázezren fordultak múlt héten orvoshoz Magyarországon akut légúti fertőzés tüneteivel, köztük 28 ezren influenzaszerű tünetekkel.

Az NNGYK adatai szerint január 15-21. között az influenzateszt pozitivitási aránya a légúti minták között 18,8 százalékos, a covidos megbetegedésekért felelős SARS-CoV-2 vírusé pedig 14,9 százalékos volt. Összességében 261 mintából 49 bizonyult pozitívnak influenzára, 39 SARS-CoV-2-re, 9 légúti óriássejtes vírusra (RSV) és 4 humán metapneumovírusra (hMPV). Az utóbbi két, kevésbé közismert légúti kórokozó elsősorban újszülöttekre, kisgyermekekre és idősekre jelent komolyabb kockázatot.

A múlt héten 201 beteget vittek kórházba súlyos, akut légúti fertőzéssel, és közülük 25-en kaptak szubintenzív vagy intenzív ellátást. A várható tendenciákról árulkodó, szennyvízben mért örökítőanyag-koncentráció az influenza A vírustörzsek esetén stagnál, a SARS-CoV-2-nél pedig csökkenést mutat.

„Az egyszerre terjedő légúti vírusok együttes hatása valószínűleg több súlyos légúti megbetegedéshez vezet az Európai Unió és az Európai Gazdasági Térség területén, ami a következő hetekben továbbra is jelentős nyomást helyezhet az egészségügyi ellátórendszerekre” – írta az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) a január 19-én közölt heti rendszerességű jelentésében.

Az influenza és a covid elleni oltások jelentősen csökkentik a súlyos megbetegedés kockázatát, és beadatásuk a szakemberek szerint javasolt a veszélyeztetett csoportokba tartozóknak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!