Hat hét alatt hatvanezren kattintottak rá a Hazaváró portálra, de csak háromszázan regisztráltak

2024. január 26. – 10:10

Másolás

Vágólapra másolva

Évi 20-33 ezer magyar hagyta el Magyarországot az elmúlt években azért, hogy külföldön éljen vagy dolgozzon, a kormány viszont hazahozná azokat, akik elvándoroltak – az akció részeként pedig létre is hozták a Hazaváró kormányzati portált 2023 novemberében. A Hvg.hu Ujhelyi István ellenzéki EP-s politikus közérdekű adatigénylés útján beszerzett információi alapján számolt be arról, hogy hányan látogatták meg a honlapot 2023. november 17. és 2023. december 31. között. Eszerint 55 országból 60 ezer érdeklődő kereste fel az oldalt. A legtöbben az Egyesült Államokból nyitották meg – 7 ezernél többen –, aztán 6 ezren az Egyesült Királyságból, Németországból pedig kb. 4 ezren mentek fel az oldalra, ahol azonban semmilyen hatósági ügyet nem lehet intézni közvetlenül, egyedül időpontfoglalásra lehet használni valamely kormányablakba, Hazaváró Irodába – Magyarországra.

Ehhez azonban regisztrálni kell – amit a 60 ezer érdeklődőből mindössze 300-an tettek meg. A Hvg.hu szerint tényleges ügyintézés végül „250 személy vonatkozásában történt ügyintézés”, de ez már frissebb, január közepi állapot szerinti adat, viszont a tájékoztatás szerint az elindított és nagyrészt lezárt eljárások száma meghaladja az ezret, ami a lap szerint úgy jöhet ki, hogy egy fő több ügyet is indíthat.

Ujhelyi rákérdezett arra is, hogy hány dolgoznak a portálnál, amire azt a választ kapta a Miniszterelnökségtől, hogy a Hazaváró Szolgáltatással kapcsolatos „szakmai és koordinációs feladatokat, beleértve a honlap szerkesztését három, a Miniszterelnökség állományába tartozó kormánytisztviselő végzi”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!