Törölték a Meseország mindenkié szerkesztőjének Izraelről és Palesztináról szóló cikkeit az Éva és az InStyle oldalairól

2024. január 25. – 09:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Miután több olvasói panasz is érkezett, a Marquard Group Hungary kiadója törölte Nagy M. Boldizsár Palesztináról és Izraelről szóló írásait az Éva és InStyle magazin oldalairól, írja a Media1.hu.

A Meseország mindenkié c. könyv szerkesztőjének cikkeit a panaszok uszítónak tartották, és a zsidókra nézve súlyosan hátrányos tartalmak jelentek meg bennünk.

Miután felhívták a Marquard Group Hungary figyelmét a cikkekre, a kiadó ügyvezető igazgatója, Fenyővári Szilvia azt reagálta, hogy „a kiadó tiszteletben tartja a szerzői szólás- és sajtószabadsághoz fűződő jogait, és az írás szakmailag megfelelő volt, ezért nem távolítják el azokat”.

Nagy M. Boldizsár írásait végül mégis törölték. A kiadó utólag elismerte, hogy korábbi álláspontjukkal szemben a közétett írások mégiscsak kifogásolhatók voltak szakmailag, és sérthetnek egyes olvasókat.

„Semmilyen bántó szándék nem volt a kiadó részéről. A szerző a kiadó egyik külsős munkatársa, személyes véleménye nem tükrözi a szerkesztőség álláspontját” – válaszolta a Marquard Hungary Group a Media1 megkeresésére.

Nagy egyik cikke jelenleg is elérhető a Baxtale.tv oldalon. Ebben a cikkben többek között arról ír, hogy „Izrael genocídiumot igazoló rasszista ideológiája a cionizmus”, és hogy „75 év hallgatás után végre” beszél a világ a palesztin helyzetről. Az InStyle-ban megjelent, azóta törölt cikkeinek archivált változatát itt és itt lehet elolvasni.

A cikk egy korábbi változatában Nagy cikkeit uszítóként jellemeztük. Ezt módosítottuk arra, hogy a kiadóhoz érkezett panaszok szerint volt uszító.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!