Valaki bejelentést tett a megafonos adatszivárgás miatt az adatvédelmi hatóságnál

2024. január 25. – 21:35

Másolás

Vágólapra másolva

Hivatalos bejelentés érkezett a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH), miután nyilvánosságra kerültek a Megafon képzéseire jelentkezők adatai, írja az RTL Híradó. Az adatok kiszivárgásáról a Telex számolt be elsőként. Cikkünkben bemutattuk, hogy a jelentkezők között fideszes polgármesterek, önkormányzati képviselők és a kormánypárti propagandaoldalak kezelői is voltak.

Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke azt mondta az RTL Híradónak, hogy adatvédelmi incidensként kell kezelni az esetet. Péterfalvi Attila szerint nem gond, hogy kiderült, aktív fideszes politikusok vesznek részt a Megafon képzésein, a nem közszereplők esetében viszont felvet adatvédelmi aggályokat.

Az adatok egy informatikai hiba miatt kerülhettek nyilvánosságra. Erről a Megafont is értesítettük még cikkünk megjelenése előtt. Választ ugyan nem kaptunk, de az oldalt lekapcsolták. A bejelentés szerdán, tehát még a cikk megjelenése előtt érkezett a hatósághoz.

A NAIH meghatározása szerint az adatvédelmi incidens a GDPR 4. cikk 12. pontja értelmében a biztonság olyan sérülése, amely a továbbított, tárolt vagy más módon kezelt személyes adatok véletlen vagy jogellenes megsemmisítését, elvesztését (rendelkezésre állás sérülése), megváltoztatását (integritás sérülése), jogosulatlan közlését vagy az azokhoz való jogosulatlan hozzáférést (bizalmas jelleg sérülése) eredményezi. Az adatkezelőnek 72 órán belül jelentenie kell az adatvédelmi incidenst a hatóságnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!