Egy bejegyzett párt jelenthette be a Szkíta Magyarországot és katonai felfegyverkezést

2024. január 24. – 16:06

Másolás

Vágólapra másolva

Még 2022 novemberében került fel az egyik közösségi videómegosztó portálra egy olyan videó, melyen egy társaság tagjai bejelentették: megalakítják a Szkíta Magyarországot, és megindították a nemzeti szabad katonai csapatok felfegyverzését. A hatalomátvételre készülő csoportot a rendőrség felszámolta, az ezzel kapcsolatos rajtaütésben közel 150 rendőr egyszerre 10 helyszínen tartott elfogásokat és kutatásokat. De kik ők?

A 444 szúrta ki, hogy a rendőrség a rajtaütésről összevágott videóján két fontos filmrészlet is szerepel: az egyik ilyen az úgynevezett eskütétel. A lap megtalálta a videórészletet a Szövetség a Szent Korona Országáért nevű párt weboldalán. Fontos, hogy ez nem egy kitalált párt neve, létező, korábban bejegyzett szervezetről van szó.

Fotó: Készenléti Rendőrség, Nemzeti Nyomozó Iroda / Képernyőkép
Fotó: Készenléti Rendőrség, Nemzeti Nyomozó Iroda / Képernyőkép

A párt honlapján össze is foglalja célját: „az Országunk és a Nemzet Egyesítése, a Történelmi Magyarország és jelenleg is egyetlen érvényben lévő, a Szent Korona Alkotmánya helyreállítása!”.

A Blikknek megszólalt a teljes hatalomátvételre készülő csoport vezetőjének, Sz. Sándornak a felesége: a magát kormányzónéként azonosító nő szerint férje elfogása után nem igazán értette, mi történik, nagyon felment a vérnyomása, félő volt, hogy baj lesz a szívével, ezért egy budapesti kórházba szállították. „Az infarktus veszélye fennáll, de látszólag szerencsére jól van. Remélem, hogy nem csinálnak vele semmiféle marhaságot” – mondta.

A szervezet tagjainak több terve is volt: a nemzeti szabad katonai csapatok felfegyverzése mellett bejelentették azt is, hogy mind a volt, mind a jelenlegi kormánytagokat le fogják tartóztatni. Elmondták, hogy rövidesen megtörténik a magyar rendőrség lefegyverzése és a katonaság átállítása, amennyiben azok ellenállást tanúsítanak. A rendőrség nem értékelte terveiket: az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatása előkészülete miatt eljárást indítottak ellenük.

A felszámolást végül egyszerre hajtották végre. Összesen 11 emberrel szemben intézkedtek, közülük nyolcat – hét férfit és egy nőt – gyanúsítottként hallgattak ki a nyomozók, majd egy 53 éves murakeresztúri, egy 68 éves veszprémi és egy 88 éves váci férfit őrizetbe vettek. A társaság elszántságát tükrözi, írja a rendőrség, hogy a kutatások során a nyomozók több helyszínen feltehetően éles maroklőfegyvert, lőszereket, AK gépkarabélyt találtak, továbbá gáz- és riasztófegyvert, valamint gumilövedékes fegyvereket és légfegyvereket foglaltak le.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!