Palkovics volt üzlettársának iratkezelő szoftverét kell használni mostantól az állami szférában

2024. január 24. – 14:19

Másolás

Vágólapra másolva

Úgynevezett kétezres, nem nyilvános kormányhatározattal tette kötelezővé a kormány több száz állami szervnél az EKEIDR iratkezelő rendszer használatát, amit Palkovics László exminiszter volt üzlettársának a cége fejlesztett ki – tudta meg az Átlátszó.

A licencet ingyen kapják meg az érintett intézmények, de a rendszer bevezetésével és fenntartásával járó minden egyéb költséget saját forrásból kell fedezniük. Ez több tíz, de akár százmillió forintot meghaladó összeg is lehet intézményenként.

A közszférában már egy ideje használják a Poszeidon EKEIDR Irat- és Dokumentumkezelő Rendszert, többek között a MÁV-nál, a Nemzeti Vagyonkezelőnél, de a fővárosi és megyei kormányhivatalokban is.

2024 végéig viszont mindenhol el kell kezdeni használni.

A kormány szerint a cél a közigazgatás belső működésének átláthatósága, az e-ügyintézés támogatása, ezáltal a hatékonyság növelése.

Az EKEIDR fejlesztője az évi 2-2,4 milliárd forint forgalmat bonyolító SDA DMS Zrt., amelynek tulajdonosa Fauszt Zoltán, Palkovics László exminiszter volt üzlettársa.

Fauszt és Palkovics 2000-től 2014-ig voltak üzlettársak volt az Informin’ Informatikai Tanácsadó és Szolgáltató Kft.-ben. Palkovics előbb felsőoktatási államtitkár, majd 2016-tól 2022 novemberéig miniszter volt. De Fauszt is kapott már kormányközeli megbízást, 2019 márciusától 2020 végéig a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács egyik tagja volt. Erre a pozícióra Orbán Viktor nevezte ki.

Az SDA-cégek 2008 és 2022 között összesen nettó 32,3 milliárd forint értékű közbeszerzésen győzedelmeskedtek önállóan. Az SDA Informatika Zrt. fejlesztette le az államnak 2015-ben nettó 728 millió forintért a KRÉTA-t is, amit azóta minden közoktatási intézményben kötelező használni.

Hogy az állam mennyit fizetett pontosan az SDA-nak az EKEIDR licencéért – szerződés hiányában – nem tudni. Az Átlátszó hiába próbálta közérdekű adatigényléssel kikérni a dokumentumot, egyelőre minden állami szervről visszapattant a kérésük.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!