Nem létező termékek eladásával verte át áldozatait egy zalai csaló

2024. január 24. – 16:07

Másolás

Vágólapra másolva

A Zalaegerszegi Járásbíróság a 2024. január 23. napján megtartott tárgyalásán jogerősen elítélte azt a nőt, aki nem létező termékek eladásával, valamint saját gyermekének valótlan gyógykezelésére hivatkozva csalt ki több mint két és fél millió forintot – jelentette az MTI.

A vádlott 2019 novemberétől nehéz anyagi helyzetbe került. A Facebookon eladásra kínált többek között gyermekjátékokat, könyveket, ruhákat. Az újszerűnek beállított, áron alul kínált termékek közül egyik sem állt rendelkezésére. Előfordult, hogy egyszerre több személlyel is megegyezett a vásárlásról egy-egy tárgy kapcsán, megállapodott velük a költségek utalásáról és a csomagküldés módjától. Valójában tévedésbe ejtette a sértetteket, célja az előre kifizetett összegek megszerzése volt, hogy azokat saját és családja napi megélhetésére fordíthassa. Ezen felül a nő saját gyermekéről több esetben valótlanul azt állította, hogy gyógyíthatatlan beteg, és erre hivatkozva több sértettől adományt kért gyógykezelésekre.

Hogy a vádlott a rendőrségi feljelentést és a negatív vásárlási értékeléseket elkerülje, több sértettnek az okozott kárt néhány napon, héten belül – a további csalásokból befolyt összegekből – megtérítette.

A vádlott több mint 250 embert károsított meg.

Áldozataitól többségében csak pár ezer forintot csalt ki, de volt, aki közel 150 ezer forintnyi legót vett volna, és olyan is, aki több részletben 80 ezer forintot adott a „beteg gyermek” gyógykezelésre. A Zalaegerszegi Járásbíróság a vádlottat bűnösnek mondta ki 5 rendbeli üzletszerűen elkövetett, kisebb kárt okozó csalás (ezek közül egy eset folytatólagos) bűntettében. Egy év 8 hónap börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette, és elrendelte a vádlott pártfogó felügyeletét. Ezen kívül 276 185 forint vagyonelkobzást is elrendelt vele szemben a bíróság, és kötelezte 618 330 forint polgári jogi igény megfizetésére is.

A bíróság enyhítő körülményként értékelte a döntés meghozatalánál a nő beismerő vallomását, hogy 3 kiskorú gyermekről kell gondoskodnia, az időmúlást, hogy a kárt kisebb mértékben megfizette, továbbá a szándékot, miszerint megtérítené a fennmaradó összeget is. Súlyosítóként többek között, hogy ismerőseit is megkárosította, valamint azt, hogy ugyanilyen módon elkövetett bűncselekmény miatt már felelnie kellett a bíróság előtt 2020 tavaszán. Az ítélet jogerős.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!